Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η επέλαση της "ελαφράς ταξιαρχίας"!

Ο Απόλλων Αθηνών (πηγή: http://www.apollonistis.com/)
Δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που είχε κατακτήσει τον τίτλο της κορυφαίας αθηναϊκής ομάδας και είκοσο ολόκληρα από την πρώτη του επιτυχία, ο Απόλλωνας κερδίζει ξανά το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας, ύστερα από σκληρή μάχη με την ΑΕΚ, που τερμάτισε μόλις ένα βαθμό πίσω του.
Την περίφημη "ελαφρά ταξιαρχία" (ο τίτλος ήταν δανεισμένος από κινηματογραφική τανία της εποχής) απάρτιζαν τότε οι Ταουξής, Σάββας Παπάζογλου, Γιώργος Καμάρας, Χολέβας, Ευθυμίου, Χατζηκανέλλος, Λάμπης Σεραφείδης, Δαράκης, Σκανδάλης, Σαχίνης, Αρδίζογλου, Χρόνης, Μιχαλάκος, Κορωνάρχης, Σανιόγλου κ.α.)
Η περίοδος 1957-58 χαρακτηρίσθηκε από σπουδαίες αναμετρήσεις, καθώς οι τέσσερις πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης αποτελούσαν "εισιτήρια" για την τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Οι Απόλλων, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Πανιώνιος κατόρθωσαν λοιπόν να επωφεληθούν, ενώ στην πέμπτη θέση ήταν ο Φωστήρας και στην έκτη ο Αθηναϊκός. Ο έβδομος Αστέρας Γκύζη, παρότι δεν μπόρεσε να υπερτερήσει του Αιγάλεω σε κανέναν από τους δυο αγώνες μεταξύ τους (ισοπαλία 0-0 και νίκη της ομάδας του "μπαρουτάδικου" με 3-1 ήταν τα σκορ) απέφυγε τη διαβάθμιση λόγω της καλύτερης γενικής παρουσίας του.
Οι αιγαλιώτες, στην χειρότερη μέχρι εκείνη τη στιγνή αγωνιστική τους χρονιά από το 1954 που μετείχαν στη διοργάνωση υποχρεώθηκαν σε τρεις αγώνες απίστευτης σκληρότητας με τον πρωταθλητή της Α2 Αθηνών Ατρόμητο Περιστερίου και τελικά ανανέωσαν τη συμμετοχή τους με 2 νίκες και 1 ήττα.
Στην Α2 μετείχαν συνολικά 14 σύλλογοι, με νεοφώτιστους από τη Β' κατηγορία τα σωματεία του Χαλανδρίου και του Πανερυθραϊκού. Δυο βαθμούς πίσω απ' τον Ατρόμητο είχε τερματίσει η ΑΕ Νέας Ιωνίας, ενώ ο ουραγός Αττικός Κολωνού υποβιβάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου