Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

ΑΕ Ελευθερούπολης: 82 χρόνια ιστορίας!

(του Μπάμπη Μάρνα)

Η ΙΔΡΥΣΗ
Την 1η  Νοεμβρίου 1929, μια συντροφιά από 12 εμπνευστές (Α. Νεοφύτου, Λ. Δημητρόπουλος, Α. Κωνσταντινίδης, Ν. Νικολάου, Χ. Θεοδώρου, Λουκ. Κωνσταντινίδης, Θ. Κυριάκου, Αντ. Νικολάου, Γ. Στεφανίδης, Δ. Κουντούρης, Π. Τσάκωνας και Π. Τεβεκέλης) και ιδρυτές του συλλόγου δημιούργησαν μια κυψέλη αθλητισμού που θα κρατούσε τόσα χρόνια και θα πρόσφερε τόσα πολλά στην νεολαία της μικρής συνοικίας μας και με χρώματα το κίτρινο και μαύρο. Πιο συγκεκριμένα ιδρύουν την Ένωση Ελευθερούπολης με έδρα την συνοικία Ελευθερούπολη του Δήμου Νέας Ιωνίας. Αυτό θα κρατήσει για δύο χρόνια γιατί το 1931 θα γίνει συγχώνευση με δύο άλλα σωματεία τον Άρη και την Δάφνη. Η νέα ομάδα μετά την συγχώνευση ονομάζεται Α.Ε. Ελευθερούπολης, όπως λέγεται μέχρι σήμερα.


Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Οι επιτυχίες αρχίζουν νωρίς από το 1933, έτος το οποίο βρίσκει την Ελευθερούπολη στην κορυφή της δράσης της, κερδίζοντας επί τρία συνεχή χρόνια (1933-1934-1935) τα τοπικά πρωταθλήματα του Δήμου. Το 1934 αναγνωρίζεται από το πρωτοδικείο Αθηνών. Οι επιτυχίες έρχονται η μία μετά την άλλη και η ομάδα αρχίζει να κατακτά έδαφος στα φίλαθλα αισθήματα των κατοίκων της συνοικίας. Το 1937 γίνεται μία ακόμη καινοτομία που είναι η συγχώνευση με την ισχυρή Ελπίδα Νέας Ιωνίας, με πρόεδρο τον κ. Στ. Σταυρίδη. Με τις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες του Δ.Σ. της, το 1939 αναγνωρίζεται από την Ε.Π.Ο. και την Ε.Π.ΣΑ. και παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ ' κατηγορίας.

Η κατοχή με την πείνα και τις κακουχίες δεν αναστέλλουν την λειτουργία της ομάδας, που όμως υπολειτουργεί. Αμέσως μετά την απελευθέρωση (1946-47) από τους Γερμανούς, επαναλειτουργεί και καταλαμβάνει την 5η θέση στο πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας. Τον επόμενο χρόνο κατακτά το πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας και ανεβαίνει στην Β'. 

Μπαίνουμε στην δεκαετία του 50' και η ομάδα αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Α. με επιτυχία, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 60' η ομάδα μας φθάνει στο απόγειο της και αγωνίζεται στην Β' Εθνική Κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία της είναι η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής την περίοδο 1962-63, όταν και κατέλαβε την 12η θέση με 8 νίκες (μεταξύ των οποίων επί του Ατρόμητου Αθηνών, του Διαγόρα Ρόδου και της Παναχαϊκής), 4 ισοπαλίες και 16 ήττες. Τα τέρματά της ήταν 32-49.

Το 1967 οι τότε αρχές αφαιρούν το καταστατικό και γίνεται η αναγκαστική ένωση με την Ιωνία με την ονομασία Ελπίδα Νέας Ιωνίας. Με την επιστροφή στη Δημοκρατία η ομάδα παίρνει πίσω το καταστατικό και επαναλειτουργεί με τη μορφή που είναι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια ξεπήδησαν από την ομάδα μας πολλοί άσσοι του ποδοσφαίρου που στην συνέχεια στελέχωσαν μεγάλες ομάδες της Αθήνας, με μερικούς να γίνονται και διεθνείς. Μερικοί από αυτούς τους ποδοσφαιριστές είναι:
Τζανέτης Τρ.-Μάγειρας Γ.-Βασιλείου-Κουντούρης-Βλαντής Ι.-Σκευοφύλακας Στ. -Σίμος (Α.Ε.Κ.)-Παναγιωτίδης Στ.-Φιλίππου Κ. (Π.Α.Ο.)-Ξένος (Μαρκόπουλος) -Μαυριδόπουλος Κων. (Ο.Σ.Φ.Π.)-Σεβαστιάδης-Μυτιληναίος-Παυλής-Καραμπουρνής-Τζόρας (Απόλλων) -Μαυριδόπουλος Αρ. (ΠΑΣ Γιάννινα)

Στη δεκαετία του '80 η ομάδα ανεβαίνει στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ, αλλά δεν στέκεται πολύ, καθώς κατρακυλάει στο υπόγειο της Γ΄ κατηγορίας και για χρόνια λειτουργεί σε πείσμα των καιρών με την στήριξη ελάχιστων ρομαντικών, που δεν θέλουν να σβήσει.  Καλλιεργώντας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τμήμα εφήβων που αποδίδει καρπούς και, με την απόκτηση λίγων αξιόλογων ποδοσφαιριστών, το 1992 κατακτάει το πρωτάθλημα στην Γ' Κατηγορία της Αθήνας και κερδίζει την άνοδο της στην Β' κατηγορία, όμως την μεθεπόμενη περίοδο επιστρέφει στην τελευταία τη τάξει κατηγορία. Aπό  τη σεζόν 2006-2007,αγωνίζεται στην Β' Κατηγορία, αφού την χρονιά 2005-2006 βγήκε πρωταθλήτρια στην Γ' Αθήνας. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα λίγα μέσα και τα στενά οικονομικά περιθώρια, η ομάδα μας κατάφερε την σεβαστή παρουσία στην πόλη μας και στο Αθηναϊκό ποδόσφαιρο, διακρινόμενη πάντα για το ήθος της και την αγωνιστικότητα της.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα η ομάδα μας αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Α. στην Α' Κατηγορία μετά από την προπερυσινή της άνοδο από την Β' Κατηγορία.Κατέκτησε την 4η θέση στην Α' Αθηνών, πραγματοποιώντας εξαιρετική πορεία,αν και νεοφώτιστη. Υπάρχουν 90 ενεργά μέλη. 120 αθλητές στελεχώνουν τα τέσσερα τμήματα της ομάδας(ανδρικό-εφηβικό-παιδικό-τζούνιορ) κάτω από τις οδηγίες των πέντε προπονητών μας. To σημερινό διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους κυρίους Γαρίδα Αθ.(πρόεδρος), Πολυτσέρη Μιχ.(Αντιπρόεδρος Α'), Μενέγο Δημ.(Αντιπρόεδρος Β'), Γκαραγκούνη Αργ.(Γραμματέας), Στρατηγό Ιωαν.(ταμία), Καρυπίδη Γεωργ.(γενικός αρχηγός), Ελμαλόγλου Μ.(έφορος, ειδικός γραμματέας) και Ξανθόπουλο Χρ.(μέλος).
Φέτος το 2012, γιορτάζοντας τα 82 χρόνια του συλλόγου μας ελπίζουμε να μην μείνουμε απλοί κληρονόμοι αυτής της ιστορίας, αλλά με την αγάπη και την συμπαράσταση των συμπολιτών μας καθώς και την βοήθεια του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου μας, να συνεχίσουμε δημιουργικά την λειτουργία του Συλλόγου μας για τα επόμενα χρόνια ανάλογη με την ιστορία της ομάδας μας.

ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Το αύριο με την στήριξη των μελών, φιλάθλων και της τοπικής αρχής πρέπει να γίνει καλύτερο από το χθες και το σήμερα το χρωστάμε στην νεολαία γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.

Πηγή: http://www.ele1929.weebly.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου