Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Πράσινος ο τίτλος του 1959-Ιδρύεται Εθνική Κατηγορία!

Ο Μίμης Δομάζος του Παναθηναϊκού

Ακόμη πιο ανταγωνιστικό από το προηγούμενο ήταν το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας Αθηνών της περιόδου 1958-59, καθώς τα "εισιτήρια" για το πανελλήνιο πρωτάθλημα είχαν περιορισθεί σε τρία. Ο Απόλλων, θριαμβευτής το 1958 έμεινε στην τέταρτη θέση, πίσω από την τρίτη ΑΕΚ και το δεύτερο Πανιώνιο. Στην κορυφή, για άλλη μια φορά τερμάτισε ο Παναθηναϊκός με διαφορά τριών βαθμών, κέρδισε δηλαδή έαν καθαρό τίτλο, διαθέτοντας παράλληλα την καλύτερη άμυνα αλλά και την καλύτερη επίθεση. Το Αιγάλεω, στην κορυφαία μάλλον εμφάνισή του ήταν πέμπτο, με έκτο τρεις πόντους πίσω του το Φωστήρα. Ο Αστέρας βρέθηκε ξανά προτελευταίος και σε θέση διαβάθμισης τέθηκε ο ουραγός Αθηναϊκός.
Η ομάδα του Βύρωνα θα γινόταν ο δεύτερος σύλλογος ύστερα από τον Έσπερο, που θα εκτοπιζόταν από τη μεγάλη αθηναϊκή κατηγορία, αφού ηττήθηκε από το δυνατό Ατρόμητο Αθηνών στην απηρχειωμένη πλέον διαδικασία.
 Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωνόταν το νέο πρωτάθλημα που θα ξεκινούσε σε λίγους μήνες. Ωστόσο, το φθινόπωρο του 1959 πάρθηκε η ιστορική απόφαση για την καθιέρωση Εθνικής κατηγορίας και το όνειρο συνεχίσθηκε μόνο για τους τέσσερις πρώτους της τελικής κατάταξης.

ΠΑΟ, Πανιώνιος, ΑΕΚ και Απόλλων μετακόμισαν στο μόνιμο εθνικό μας πρωτάθλημα ενώ μετέωροι παρέμειναν οι "κατσουφιασμένοι" Αιγάλεω και Φωστήρας (αφού τα αιτήματά τους να συμπεριληφθούν και αυτοί στην Α' Εθνική έπεσαν στο κενό), ο Αστέρας, ο Αθηναϊκός και ο Ατρόμητος Περιστερίου (ακυρώθηκε η διαβάθμιση μεταξύ τους) που για αρκετό καιρό δεν γνώριζαν ποια θα ήταν η οριστική σύνθεση της "κουτσουρεμένης" Α' κατηγορίας Αθηνών.

Γεγονός είναι ότι ενώ η Α' Εθνική ξεκίνησε κανονικά τον Οκτώβριο του 1959, ένα "μπάχαλο" επικρατούσε πιο κάτω. Αρχικά δημιουργήθηκε μια Α' κατηγορία οκτώ ομάδων (με τη συμμετοχή των Ελευθερούπολης, ΑΕ Νέας Ιωνίας και Ποσειδώνα Γλυφάδος από την Α2 Αθηνών που πλαισίωσαν τους πέντε προαναφερομένους) αλλά πριν καν ολοκληρωθούν οι αναμετρήσεις μεταξύ τους, είχαμε νέα ανατροπή του σκηνικού.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου