Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Η άναρχη περίοδος 1959-60Η αγωνιστική περίοδος 1959-60 χαρακτηρίσθηκε από διοικητική αταξία, καθώς τις αποφάσεις της ΓΣ της Ένωσης Αθηνών έθεσαν εν αμφιβολία διάφορες προσφυγές σωματείων στα Δικαστήρια όπως και η υποβολή Εφέσεως στο Πρωτοδικείο, γεγονότα που προκάλεσαν ένα άνευ προηγουμένου χάος στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων.

Με ορατό τον κίνδυνο να χαρακτηρισθούν ως ακύρως διεξαχθέντα, τα πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν αρκετά νωρίς, αφού στην Α' κατηγορία μετείχαν ελάχιστες ομάδες, με τον ατυχή Ατρόμητο Περιστερίου απλά να κατατάσσεται πέμπτος, "άνευ βαθμολογικού ενδιαφέροντος", όπως επί λέξει αναγράφεται στα Πρακτικά που συντάχθηκαν.

Όσον αφορά στη διάρθρωση των κατηγοριών, για τις α' ομάδες, είχε ως εξής:

  • Α' κατηγορία (α' φάση): Μετείχαν επισήμως 4 σύλλογοι, αγωνιστικές έξι. Πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Αιγάλεω Α.Ο., ο οποίος προκρίθηκε μαζί με το δεύτερο Φωστήρα σε όμιλο του προκριματικού τουρνουά για την άνοδο στην Α' Εθνική κατηγορία. Αυτήν, πήρε τελικά το συγκρότημα των Σφαγείων (φωτό)
  • Στη λεγόμενη "β' φάση" μετείχαν επτά σύλλογοι, αγωνιστικές 12. Πρωταθλητής ο Σ.Φ. Άρης Αθηνών.
  • Α2 κατηγορία: Ομάδες 16, αγωνιστικές 30, πρωταθλητής ο Ηλυσιακός Α.Ο.
  • Β1 κατηγορία: Ομάδες 26, αγωνιστικές 25 (μονές αναμετρήσεις), πρωταθλητής ο Παλλαυρεωτικός Α.Σ.
  • Β' κατηγορία: Ομάδες 30, αγωνιστικές 29, πρωταθλήτρια η Α.Ε. Καισαριανής.
  • Γ' κατηγορία: 3 όμιλοι των 12 ομάδων έκαστος, αγωνιστικές 11. Ακολούθησε τελική φάση στην οποία μετείχαν οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου, για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Τον τίτλο κατέκτησε σε 5 επιπλέον αγώνες ο Ηρακλής Αγίου Δημητρίου.
  • Δ' κατηγορία: 2 όμιλοι των 8 ομάδων έκαστος, αγωνιστικές 7. Ακολούθησαν διπλοί αγώνες μεταξύ των δυο πρωταθλητών ομίλων από τους οποίους πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Α.Ο. Κουμουνδούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου