Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η τριετία 1955-57


Ο πρωταθλητής της Α2 κατηγορίας του 1955 Αθηναϊκός ΑΣΝΕ (φωτό από http://athinaikosfc1917.blogspot.com/)
 Μια ακόμη τριετία βάφτηκε με τα χρώματα των "πρασίνων" και έτσι ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε έξι συνεχόμενους τίτλους στο πρωτάθλημα Αθηνών. Από το 1954 που σημειώθηκε το διαιτητικό έγκλημα στη "διαβάθμιση" του Αστέρα Αθηνών με το Αιγάλεω θα περίμενε κανείς ο κατάπτυστος θεσμός να καταργηθεί. Τουναντίον, οι ιθύνοντες της ΕΠΟ διατήρησαν τη διαδικασία (η οποία μάλιστα περιελάμβανε την απονομή στον νικητή ενός ... χρυσού σταυρού!) και απλά φρόντισαν να "χρυσώσουν το χάπι" αυξάνοντας τις ομάδες από έξι σε οκτώ...

Έτσι λοιπόν, το 1955 η κατά τεκμήριο πιο αδύνατη ομάδα που ήταν ο Έσπερος Καλλιθέας έγινε ο πρώτος σύλλογος που εκτοπίστηκε από την μεγάλη αθηναϊκή λίγκα, αφού ο πρωταθλητής της Α2 Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας (που είχε συγχωνευτεί με τη συντοπίτισα Α.Ε Ν. Ελβετίας) κατάφερε να τον ...εκπαραθυρώσει με δύο νίκες και να πάρει τη θέση του μεταξύ των οκτώ κορυφαίων συλλόγων (φωτό).

Ωστόσο, αυτή ήταν μια και μοναδική εξαίρεση, καθώς στη συνέχεια, τόσο ο Αστέρας Αθηνών, όσο και ο Φωστήρας (ουραγοί το 1956 και το 1957) "έκοψαν τη φόρα" στους Εθνικό Αστέρα και Δάφνη Αθηνών αντίστοιχα.

.Στον αντίποδα, η Α2 κατηγορία γνώρισε κι εκείνη μεγάλες αυξομειώσεις του αριθμού των ομάδων της. Το 1955 ήταν δεκατέσσερις με την προσθήκη των πρωταθλητών της Β' Αθηνών Αρίωνα και Προόδου. Την επόμενη σεζόν ανέβασαν μόνο την Ελευθερούπολη (αντί των Προόδου και Νίκης Αμπελοκήπων που υποβιβάστηκαν) και τις έκαναν δεκατρείς, ενώ το 1957 έμειναν δώδεκα αφού στη θέση των ουραγών Παγκρατίου και Χαλανδρίου ήρθε ο Ηρακλής Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην κορυφαία κατηγορία, ο ΠΑΟ πήρε την πρώτη θέση το 1955 ισόβαθμος με το δυνατό Απόλλωνα, ενώ το 1956 τον άφησε πίσω του 12 ολόκληρους βαθμούς και το 1957 υπερτέρησε κατά 5 πόντων του Πανιωνίου (οι νεοσμυρνιώτες ήταν ακόμη τέταρτοι το 1955 και το 1956).  Η ΑΕΚ γνώριζε περίοδο κρίσης, με την τρίτη θέση που πήρε το '55, την πέμπτη (ισόβαθμη με Αθηναϊκό και Αιγάλεω) το 1956 και την τέταρτη του '57.

Ο" γαλαζοαίματος" Αστέρας Γκύζη ήταν αντίστοιχα 5ος, 8ος και 6ος, ο Φωστήρας 7ος, 3ος (ισόβαθμος με τον δεύτερο Απόλλωνα) και 8ος, ενώ το Αιγάλεω πήρε την έκτη θέση το 1955 (μαζί με το Φωστήρα), την έβδομη το 1956 και την πέμπτη το 1957.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου