Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η περίοδος 1963-64

     
Η περίοδος 1963-64 στην Α' Εθνική σημαδεύτηκε από το "αήττητο" πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού, κατόρθωμα το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει μοναδικό στα χρονικά της Α΄ Εθνικής. Οι τέσσερεις από τις πέντε αθηναϊκές ομάδες (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Πανιώνιος και Απόλλων) τερμάτισαν τελικά στην πρώτη πεντάδα, με μοναδικό εμβόλιμο τον Ολυμπιακό στη 2η θέση. Αντίθετα, το Αιγάλεω έκανε μια κακή χρονιά και τερμάτισε στην 16η και τελευταία θέση της βαθμολογίας και φυσικά, υποβιβάσθηκε. 
     
Στον 1ο από τους συνολικά τέσσερεις ομίλους της Β΄ Εθνικής, η παρουσία της Παναχαϊκής δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πρωτιάς από τις υπόλοιπες ομάδες. Ο Φωστήρας και ο Ατρόμητος Περιστερίου τερμάτισαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, επί δεκαπέντε ομάδων.Ο Ηλυσιακός και η Δόξα Βύρωνα έδωσαν μεγάλη μάχη μέχρι την τελευταία αγωνιστική για τη σωτηρία, αλλά τελικά υποβιβάσθηκαν, καθώς τερμάτισαν στην ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα. Αντίθετα, ο Αστέρας Αθηνών (Γκύζη) είχε καταδικασθεί νωρίτερα, τερματίζοντας τελικά ενδέκατος.
     
Πανηγύρια σε Καλογρέζα και Ν. Ιωνία
για την άνοδο στη Β΄Εθνική τουΠΑΟ
Καλογρέζας και της Σαφράμπολης
Στην Α΄ Αθηνών, θριάμβευσαν δύο ομάδες της Ν. Ιωνίας, η Καλογρέζα και η Σαφράμπολη οι οποίες τερμάτισαν στην πρώτη και δεύτερη θέση της βαθμολογίας επί δώδεκα ομάδων  και ανέβηκαν και οι δύο στη Β΄ Εθνική για την επόμενη περίοδο. Στον αντίποδα, Ποσειδών Γλυφάδας, Ελευθερούπολη και ΑΟ Δάφνης αποχαιρέτησαν την Α΄ Κατηγορία για την Α1, τερματίζοντας στις τρεις τελευταίες θέσεις. Άξια αναφοράς, η πρώτη παρουσία της Λαυρεωτικής στα πρωταθλήματα, η οποία προέκυψε από την συγχώνευση  του Παλλαυρεωτικού και του ΑΟ Λαυρίου.
    


Ο Αττικός και η ΑΕ Χαλανδρίου κέρδισαν τα δύο εισιτήρια της ανόδου από την Α1  στην Α΄ Αθηνών, σε ένα πρωτάθλημα δεκατεσσάρων ομάδων και εικοσιέξι αγωνιστικών. Υποβιβάσθηκαν στην Α2, οι Έσπερος Καλλιθέας, ΑΕ Καισαριανής και ο ΑΟ Λαυρίου, ο οποίος τυπικά συμμετείχε στην κατηγορία για να μην χαθεί το καταστατικό του, το οποίο τελικά αγόρασαν οι άνθρωποι του Κεραυνού Ψυχικού, σχηματίζοντας τον ΑΠΟ Ψυχικού.
     

Στην Α2, πρωταθλήτρια επί δεκαέξι ομάδων αναδείχθηκε η ΑΕ Ν. Ιωνίας, η οποία κέρδισε και την άνοδό της στην Α1 Κατηγορία. Επίσης, ανέβηκε και ο Χαραυγιακός, ο οποίος τελικά τερμάτισε δεύτερος, κερδίζοντας σε ένα ιδιαίτερα επεισοδιακό μπαράζ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το ΓΣ Αμαρουσίου με 1-0. Τέσσερεις ομάδες αποχαιρέτησαν την Α2 Κατηγορία για τη Β΄ Αθηνών, από τις οποίες οι δύο (ΑΟ Ζωγράφου και Πανερυθραϊκός) υποβιβάσθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο. Οι άλλες δύο ομάδες οι οποίες υποβιβάσθηκαν, ήταν το Καλαμάκι και η Πρόοδος Κ. Πατησίων.
       Στη Β' Αθηνών, πρωταθλητής επί εικοσιέξι ομάδων, αναδείχθηκε ο Φοίνικας Καλλιθέας. Δεύτερος τερμάτισε ο ΑΟ Αγ. Παρασκευής, ο οποίος συνέχισε το σερί των συνεχών ανόδων. Η τρίτη ομάδα που πανηγύρισε την άνοδό της στην Α2, ήταν ο νεοσύστατος ΑΟ Πετραλώνων, ο οποίος νίκησε 2-1 σε αγώνα μπαράζ τον Εθνικό Περιστερίου. H Άμυνα Αμπελοκήπων, η Δάφνη Δαφνίου, ο Άρης Παγκρατίου και η Νίκη Κολωνού τερμάτισαν στις τέσσερεις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και υποβιβάσθηκαν στη Β1 Κατηγορία.
     
 Στη Β1 Κατηγορία, εφαρμόσθηκε ακριβώς το ίδιο σύστημα με την προηγούμενη περίοδο: Σχηματίσθηκαν δύο όμιλοι των δεκαέξι ομάδων και μετά από δεκαπέντε αγωνιστικές και μόνο ένα γύρο, ξεχώρισαν οι τρεις πρώτοι και οι τρεις τελευταίοι από κάθε όμιλο. Στη συνέχεια, διεξάχθηκαν δύο μίνι τουρνουά, των έξι ομάδων το κάθε ένα. Παμπαιανικός, ΑΕ Τραχώνων και Αρμενική κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στον πρώτο όμιλο και ΠΑΟ Πατησίων, Λευκός Αστήρ Λυκαβηττού και τα Πράσινα Πουλιά  Περιστερίου τις άλλες τρεις, στο δεύτερο όμιλο. Μετά από σκληρή μάχη, Πατήσια, Λευκός Αστήρ και Παμπαιανικός κέρδισαν τα τρία επίζηλα εισιτήρια για τη Β΄Αθηνών.
      Στην ουρά, Άμυνα Ρουφ, Θησέας Κάτω Πετραλώνων και Κρόνος Αθηνών από τον 1ο όμιλο, καθώς και οι Αγ. Σάββας, Καραμεραϊκός και Ανακασιακός από τον 2ο, συγκρότησαν και αυτοί τον "όμιλο του υποβιβασμού". Ο Ανακασιακός και ο Θησέας ήταν οι επιζήσαντες της "ρώσικης ρουλέτας" και παρέμειναν στη Β1, σε αντίθεση με τις άλλες τέσσερεις ομάδες, οι οποίες υποβιβάσθηκαν.
      
Η Γ΄ Κατηγορία για την περίοδο 1963-64, διεξάχθηκε σε τρεις ομίλους. Κάθε όμιλος είχε από έντεκα ομάδες. Μετά από ένα γύρο και δέκα αγωνιστικές, οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο συγκρότησαν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα των έξι ομάδων. Οι ομάδες αυτές ήταν: Κεραυνός Κερατέας και ΠΑΟ Ηλιούπολης (ο ένας από τους δύο "προγόνους" του σημερινού ΓΣ Ηλιούπολης) από τον πρώτο όμιλο, Διγενής Ν. Λιοσίων και Κρόνος Αιγάλεω από τον δεύτερο και  Πέρα Κλουμπ και Λυκόβρυση από τον τρίτο όμιλο.
       Οι δύο από τις τρεις πρώτες προνομιούχες θέσεις κατακτήθηκαν εύκολα από τις δύο ομάδες του πρώτου ομίλου, δηλαδή Κεραυνό Κερατέας και ΠΑΟ Ηλιούπολης, αλλά για την τρίτη θέση, χρειάσθηκε η Πέρα Κλουμπ και η Λυκόβρυση να παίξουν δύο φορές: Πρώτα αγωνίσθηκαν αναμεταξύ τους στην τελευταία αγωνιστική του τουρνουά στο γήπεδο Μαγκουφάνας (Πεύκης) και ο αγώνας διακόπηκε στο εξηκοστό λεπτό από επεισόδια, ενώ το σκορ ήταν 1-1. Ο αγώνας ξαναορίσθηκε την επομένη Κυριακή, 21 Ιουνίου 1964 στο γήπεδο του Ατρομήτου Περιστερίου (και ώρα 9.00 το πρωί !) και η Λυκόβρυση ισοφαρίζοντας 2-2 στο τελευταίο λεπτό πήρε την ισοπαλία που της αρκούσε να κατακτήσει την τρίτη και προνομιούχο θέση. Όμως, τα πανηγύρια για τους Λυκοβρυσιώτες κράτησαν μόνο μια εβδομάδα, καθώς η ΕΠΣΑ δικαίωσε τελικά την Πέρα Κλουμπ για τα επεισόδια στον αγώνα που διακόπηκε! Εκτός από τις τρεις αυτές ομάδες, η ΕΠΣΑ έκρινε σκόπιμο να ανεβάσει τελικά άλλες δύο ομάδες στη Β1, τον Πυρσό Καλλιθέας και τον Φειδιππίδη Αμπελοκήπων, ασχέτως βαθμολογικής κατάταξης... Τέλος, τρεις ήταν οι καινούριες παρουσίες στη Γ΄ Αθηνών εκείνη την περίοδο, ο ΑΟ Κορωπίου, ο ΑΟ Μελισσίων και η Δάφνη Παλ. Φαλήρου, ομάδες οι οποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Πηγές:
  • Ελληνική Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org%29/
  • Ηλεκτρονικό αρχείο εφημερίδας "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ" (http://www.athlitikhixo.gr/)
  • Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, "Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική" (Εκδοση "Ι.Λ.Ο.Α.", 2011)

2 σχόλια:

  1. nickosAOKifissia κάθε φορά που διαβάζω μια ανάρτηση σου, βλέπω την αφοσίωσή σου και τη βαθιά σου γνώση για το αθηναϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά) από την Αθήνα πέρασε μια μορφή, ο γίγαντας των Εξαρχείων, και φίλε μου δεν είδα τιποτα ακόμη στο blog για αυτή την εξέχουσα προσωπικότητα του αθηναϊκού ποδοσφαίρου. Περιμένω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορώ να βρώ κάπου την ιστορία και αγώνες του Φωστήρα Ηλιούπολης (έτος ιδρύσεως 1963); το e-mail μου είναι: takiskelly2009@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή