Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Η περίοδος 1962-63

       Όπως και στην προηγούμενη περίοδο, έτσι και την περίοδο 1962-63 οι αθηναίοι εκπρόσωποι στην Α΄ Εθνική ήταν έξι (ΑΕΚ, ΠΑΟ, Πανιώνιος, Απόλλων, Αιγάλεω και Φωστήρας). Μετά από σκληρή μάχη με τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ κέρδισε σε αγώνα μπαράζ το πρωτάθλημα Ελλάδος, ενώ ο Φωστήρας τερμάτισε στην δεκατη έκτη και τελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκε στην Β΄ Εθνική.
    H περίοδος 1962-63 σηματοδοτεί τη μόνιμη, πλέον, Β΄ Εθνική, όπου οι ομάδες οι οποίες συμμετέχουν, δεν αγωνίζονται πρώτα σε "προκριματικές φάσεις" στα τοπικά τους πρωταθλήματα.
        Ο πρώτος από τους τέσσερεις ομίλους της νεοσύστατης,  Β΄ Εθνικής, αποτελείτο από δεκαπέντε ομάδες, από τις οποίες οι πέντε ήταν αθηναϊκές. Από αυτές, έμειναν  στην κατηγορία μόνο ο Ατρόμητος Περιστερίου, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος και ο Αστέρας Αθηνών, ο οποίος σώθηκε "στο τσακ" τερματίζοντας τελικά όγδοος. Αντίθετα, η Σαφράμπολη και ο Αθηναϊκός Ν. Ελβετίας αν και πάλεψαν, τελικά υποβιβάστηκαν, όπως και η Ελευθερούπολη, που εγκατέλειψε τη μάχη της σωτηρίας αρκετά νωρίς.
      Η δημιουργία της "δεύτερης τη τάξει" Εθνικής Κατηγορίας, σήμανε και την εκ νέου υποβάθμιση της Α΄ Αθηνών, καθώς οι έντεκα "κατά τεκμήριο" καλύτερες αθηναϊκές ομάδες αγωνίζονταν πλέον στα δύο εθνικά πρωταθλήματα. Παρ'όλα αυτά, το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας για εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό, με θριαμβευτή τον Ηλυσιακό, μετά από σκληρή μάχη με την τελικά δεύτερη Δόξα Βύρωνα. Και οι δύο παραπάνω ομάδες ανταμείφθηκαν με την προαγωγή τους στην Β΄ Εθνική για την επόμενη χρονιά. Στο πρωτάθλημα της Α΄ Αθηνών συμμετείχαν δεκατρείς ομάδες, οι οποίες αγωνίστηκαν για εικοσιτέσσερεις αγωνιστικές σε δύο γύρους. Οι τρεις ομάδες οι οποίες τερμάτισαν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας (Δάφνη Αθηνών, ΑΕ Χαλανδρίου και Έσπερος Καλλιθέας) υποβιβάστηκαν στην Α1 Κατηγορία.
     Στην Α1 Αθηνών, ο Πλάτων συνέχισε τη φρενήρη πορεία του και αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής, αφήνοντας δεύτερο τον άσπονδο γείτονά του, Αττικό Κολωνού. Παραδόξως, για εκείνη την περίοδο, η ΕΠΣΑ ... εφάρμοσε την προκήρυξη  του πρωταθλήματος και ανέβηκε κατηγορία μόνο ο πρωταθλητής. Με την προσθήκη του Πλάτωνα συμπληρώθηκαν οι δώδεκα ομάδες της Α΄ Αθηνών για την επόμενη περίοδο, ενώ την άγουσα για την Α2 Κατηγορία πήραν οι τρεις τελευταίοι της Α1, (ΑΟ Ζωγράφου, ΑΟ Κηφισιάς και Πανερυθραϊκός) οι οποίοι τερμάτισαν στην δωδέκατη, δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη θέση αντίστοιχα.
    Στην Α2 Κατηγορία, ο Αχαρναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής επί δεκαέξι ομάδων, αφήνοντας δεύτερη την Ιεράπολη. Και εδώ μόνο ο πρώτος κέρδισε την άνοδό του στη πιο πάνω κατηγορία. Στον αντίποδα, οι τρεις τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας, δηλαδή η ΑΕ Αγ. Αναργύρων, η Ολυμπιάδα Αιγάλεω (η οποία συνέχισε την καθοδική της πορεία) και η Αστραπή Ριζουπόλεως υποβιβάστηκαν στην Β΄ Αθηνών.
      Στη Β΄ Κατηγορία, ο ΑΟ Καλαμακίου κέρδισε  την άνοδο στην Α2, τερματίζοντας πρώτος επί εικοσιέξι ομάδων, σε ένα πρωτάθλημα εικοσιπέντε αγωνιστικών και ενός μόνο γύρου. Η ΑΕ Γαλατσίου, ο Κεραμεικός και ο Κρόνος Αθηνών, τερμάτισαν στην εικοστή τέταρτη, εικοστή πέμπτη και εικοστή έκτη θέση της βαθμολογίας αντίστοιχα και υποβιβάστηκαν στη Β1.
        Η Β1  Αθηνών διεξάχθηκε σε δύο ομίλους των δεκαέξι ομάδων. Μετά από δεκαπέντε αγωνιστικές και ένα μόνο γύρο, οι τρεις πρώτοι από κάθε όμιλο συγκρότησαν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα έξι ομάδων και πέντε αγωνιστικών. Από τον πρώτο όμιλο προκρίθηκαν οι Παμπαιανικός, Μαρκό και ΑΕ Τραχώνων, ενώ από τον δεύτερο, η Αγ. Παρασκευή, ο ΠΑΟ Πατησίων και ο ΑΟ Παραδείσου. Ο ΑΟ Αγ. Παρασκευής ήταν και πάλι ο μεγάλος θριαμβευτής, ο οποίος κέρδισε και την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία.
       Αντίστοιχο μίνι πρωτάθλημα σχημάτισαν και οι τρεις τελευταίοι από κάθε όμιλο της Β1, δηλαδή ο Ακράτητος Πετραλώνων, ο Φειδιππίδης και η Εριγώνα από τον 1ο όμιλο και ο Αστέρας Περιστερίου, ο ΠΑΟ Πετρούπολης και ο Ανακασιακός από τον 2ο. Το δρόμο για τη Γ΄ Αθηνών πήραν οι τρεις τελευταίοι του τουρνουά, δηλαδή ο Φειδιππίδης, ο Αστέρας Περιστερίου και ο Ακράτητος Πετραλώνων, ο οποίος από τη νέα περίοδο θα μετακόμιζε στα Άνω Λιόσια, καθώς εκείνο το καλοκαίρι Σπάρτα και Ακράτητος θα συγχωνευθούν σχηματίζοντας τον ΑΟ Πετραλώνων, μια ομάδα η οποία σημάδεψε με την παρουσία της τα αθηναϊκά και εθνικά πρωταθλήματα για είκοσι χρόνια, έως το 1983, που ... ξανασυγχωνεύθηκε!
       Τέλος, στη Γ΄ Αθηνών σχηματίσθηκαν δύο όμιλοι των δεκατεσσάρων ομάδων ο καθένας. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου, συγκρότησαν ένα μίνι πρωτάθλημα έξι ομάδων, με τελικό θριαμβευτή την Αγία Ελεούσα, η οποία ανήλθε στη Β1 Κατηγορία. Μοναδική νέα παρουσία στη Γ΄ Αθηνών, η πρωταθλήτρια της προηγούμενης χρονιάς στη Δόκιμο Κατηγορία, ΑΕ Αγ. Νικολάου Καλλιθέας.

Πηγές:
  • Ελληνική Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org%29/
  • Ηλεκτρονικό αρχείο εφημερίδας "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ" (http://www.athlitikhixo.gr/)
  • Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, "Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική" (Εκδοση "Ι.Λ.Ο.Α.", 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου