Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Η περίοδος 1961-62

      Η περίοδος 1961-62 βρήκε την Α΄ Εθνική με έξι αθηναϊκές ομάδες (ΠΑΟ, Απόλλωνα, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Φωστήρα και Αιγάλεω). Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος ενώ στην Α΄ Eθνική παρέμειναν όλοι οι "Αθηναίοι". Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή ήταν η τρίτη και τελευταία χρονιά από τη θέσπιση της Εθνικής κατηγορίας, που η "Β΄ Εθνική" είχε τη μορφή "προκριματικού τουρνουά για την άνοδο στην Α΄ Εθνική Κατηγορία" δηλαδή "Ειδικού" και όχι τακτικού πρωταθλήματος.
      Το πρωτάθλημα της Α΄ Αθηνών διεξάχθηκε με οκτώ ομάδες. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ατρόμητος Περιστερίου, αλλά και οι  υπόλοιπες τέσσερεις σε σειρά κατάταξης ομάδες (Σαφράμπολη, Ελευθερούπολη, Αστέρας Αθ. και Αθηναϊκός Ν. Ελβετίας) θα διεκδικούσαν στην επόμενη φάση την άνοδο στην Α΄ Εθνική. Συγκροτήθηκαν δέκα όμιλοι, με εβδομηντατέσσερεις συνολικά ομάδες. Ο 1ος όμιλος, αποτελείτο από οκτώ ομάδες, τους πέντε εκπροσώπους της ΕΠΣΑ που προαναφέραμε και τρεις ροδίτικες. Μεγάλος θριαμβευτής ήταν ο Ροδιακός, αφήνοντας ένα βαθμό πίσω τον Ατρόμητο Περιστερίου. Το πρωτάθλημα κρίθηκε την προτελευταία αγωνιστική, όταν ο Ατρόμητος έφερε ισοπαλία 0-0 στην έδρα του Αθηναϊκού, την ίδια στιγμή που ο Ροδιακός νικούσε. Χαρακτηριστικό ήταν ότι στην τελευταία αγωνιστική έχασαν και οι δύο διεκδικητές, ο Ροδιακός 3-0 από τη Σαφράμπολη και ο Ατρόμητος 3-1 από τον Διαγόρα στη Ρόδο. Τις επόμενες θέσεις, από την 3η έως και την 6η, κατέλαβαν οι υπόλοιποι αθηναίοι. Αυτές οι πέντε αθηναϊκές ομάδες, θα αποτελέσουν και τους εκπροσώπους της ΕΠΣΑ στη μόνιμη, πλέον, Β΄ Εθνική της περιόδου 1962-63.
          Οι τρεις ομάδες της Α΄ Αθηνών που τερμάτισαν στην 6η, 7η και 8η θέση αντίστοιχα (Δάφνη Αθηνών, Άρης Αθηνών και Π.Α.Ο. Καλογρέζας παρέμειναν στην ίδια κατηγορία. Στην Α1΄ Αθηνών πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ποσειδών Γλυφάδας, μετά από σκληρή μάχη με τον τελικά δεύτερο Εθνικό Αστέρα Καισαριανής. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι το πρωτάθλημα αυτό των δέκα ομάδων και των δεκαοκτώ αγωνιστικών ουσιαστικά ήταν "άνευ αξίας", καθώς όλες οι ομάδες -ακόμα και ο δέκατος ΑΟ Δάφνης- κέρδισαν την άνοδό τους στην Α΄ ΕΠΣΑ, η οποία την περίοδο 1962-63 θα αποτελείτο από δεκατρείς ομάδες.
         Στην Α2΄ Αθηνών, πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Πλάτων, με δεύτερη την ΑΕ Καισαριανής (την πρόγονο δηλαδή του σημερινού ΓΣ Καισαριανής). Σε αυτό το πρωτάθλημα των δεκαέξι ομάδων και των τριάντα αγωνιστικών, προβιβάσθηκαν στην Α1΄ ΕΠΣΑ οι δεκατέσσερεις πρώτοι της τελικής κατάταξης. Μοναδικοί σύλλογοι που παρέμειναν στην Α2΄ ήταν η ΑΕ Ν. Ιωνίας, η οποία εκείνη την εποχή είχε δώσει όλους τους καλούς της ποδοσφαιριστές στην Ελευθερούπολη και η Ολυμπιάδα Αιγάλεω.
Το έμβλημα του Αχαρναϊκού
          Στη Β1΄ κατηγορία, συμμετείχαν εικοσιέξι ομάδες. Ύστερα από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα εικοσιπέντε αγωνιστικών, όπου έξι ομάδες πάλεψαν για την πρώτη θέση σχεδόν μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟ Ρουφ, με δεύτερο τον Αχαρναϊκό, (όπως μετονομάσθηκε εκείνη την περίοδο, από "Υπεροχή Μενιδίου"). Οι δεκατέσσερεις πρώτες ομάδες ανέβηκαν τελικά στην Α2΄ ΕΠΣΑ.
         Η Β2΄ κατηγορία, χωρίσθηκε σε δύο ομίλους. Στον πρώτο, πρωταθλητής επί δεκαέξι ομάδων και μετά από δεκαπέντε αγώνες βγήκε ο ΑΟ Νεάπολης, ενώ στον δεύτερο, ο οποίος απαρτιζόταν από δεκαπέντε ομάδες, πρώτος τερμάτισε ο ΑΟ Καλαμακίου. Οι πέντε πρώτοι από κάθε όμιλο συγκρότησαν ένα νέο όμιλο των δέκα ομάδων, όπου ύστερα από εννέα αγώνες, τελική πρωταθλήτρια της Β2΄ ΕΠΣΑ αναδείχθηκε η ΑΕ Κομνηνών (τα σημερινά Σούρμενα). Τελικά, όμως, ανέβηκαν στην παραπάνω κατηγορία δεκατέσσερεις συνολικά ομάδες, οι επτά πρώτοι από κάθε όμιλο. Αυτές μαζί με τις υπόλοιπες δώδεκα ομάδες της Β1΄ ΕΠΣΑ, συγκρότησαν τη Β΄ κατηγορία, όπως θα λεγόταν από την επόμενη περίοδο η Β1΄.
      Τέλος, η Γ΄ Αθηνών συγκροτήθηκε από τέσσερεις ομίλους, με σαραντατρείς ομάδες συνολικά. Οι τρεις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο συγκρότησαν ένα νέο όμιλο από δώδεκα ομάδες, όπου μετά από έντεκα αγωνιστικές, αναδείχθηκε πρωταθλητής ο  "νεοφώτιστος" ΑΟ Αγ. Παρασκευής. Εκτός από τους δώδεκα που προαναφέραμε, ανέβηκαν στην παραπάνω κατηγορία επιλεκτικά και άλλοι δύο από τους τέσσερεις τέταρτους (χωρίς μεταξύ τους αγώνες κατάταξης) και ο Άρης Βούλας, ο οποίος στον όμιλό του είχε τερματίσει έκτος... Αυτές οι δεκαπέντε ομάδες, μαζί με τις υπόλοιπες δεκαεπτά ομάδες της Β2΄ ΕΠΣΑ, σχημάτησαν τη Β1΄ Κατηγορία, όπως ονομάσθηκε η Β2΄ για την επόμενη περίοδο. Έντεκα ήταν οι πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες στη Γ΄ Αθηνών, ο Πυρσός Καλλιθέας, ο Καλλιθαϊκός ο οποίος τότε επανιδρύθηκε, ο Κεραυνός Κερατέας, ο Ερμής Αγ. Φανουρίου, η Αλσούπολη, η ΑΕ Ηρακλείου, η Θύελλα Αγ. Φανουρίου, καθώς και οι Αγ. Παρασκευή, Μαρκό, Φιλικός και ΠΑΟ Πατησίων, οι οποίοι με το καλημέρα ανέβηκαν και κατηγορία!

Πηγές:
  • Ελληνική Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org)
  • Ηλεκτρονικό αρχείο εφημερίδας "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ" (http://www.athlitikhixo.gr)
  • Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, "Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική" (Εκδοση "Ι.Λ.Ο.Α.", 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου