Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η περίοδος 1960-61

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Αιγάλεω Α.Ο.
αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Α΄Αθηνών
(γράφει ο Νίκος Καρβελέας)     Ύστερα από την πολυτάραχη ποδοσφαιρική περίοδο 1959-60, ακολούθησε μια σαφώς πιο ήρεμη χρονιά για τα αθηναϊκά σωματεία. Ο Σεπτέμβριος του 1960 βρήκε στην Α΄ Εθνική εκτός από τους τέσσερεις παραδοσιακά "μεγάλους" της ΕΠΣΑ (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Πανιώνιο και Απόλλωνα) και τον Φωστήρα και η Α΄ Αθηνών συγκροτήθηκε τελικά με έξι ομάδες. Το αξιοσημείωτο ήταν, ότι τελικά και η Δάφνη Αθηνών και ο Άρης Αθηνών (ο πρόγονος του Άρη Πετρούπολης) μόνο τυπικά ανήκαν στην Α΄ ΕΠΣΑ και δεν έδωσαν επίσημους αγώνες.
      Στην Α΄ Αθηνών, λοιπόν, αγωνίστηκαν μόνο τέσσερα σωματεία (τα αναφέρουμε με τη σειρά που τερμάτισαν στη βαθμολογία):  ΑΟ Αιγάλεω, Ατρόμητος Περιστερίου, Αστέρας Αθηνών και Αθηναϊκός Ν. Ελβετίας.  Οι τρεις πρώτοι αυτού του μίνι πρωταθλήματος, θα συμμετείχαν στη συνέχεια στον 1ο από τους τέσσερεις ομίλους της "προκριματικής φάσης για την Α΄ Εθνική", που συγκρότησαν ομάδες από όλη την Ελλάδα. Το Αιγάλεω κατάφερε να τερματίσει πρώτο επί εννέα ομάδων, με δεύτερη μόλις ένα βαθμό πίσω του την Παναχαϊκή. Αξίζει να επισημάνουμε, ότι για να ανέβει τελικά το Αιγάλεω στην Α΄Εθνική, αγωνίστηκε στη συνέχεια σε ένα νέο (!) "μίνι πρωτάθλημα", όπου από τους τέσσερεις πρώτους των προκριματικών ομίλων προβιβάστηκαν οι τρεις.
      Η δεύτερη σε δυναμικότητα κατηγορία της ΕΠΣΑ, η Α2 ήταν ένας πραγματικός "μαραθώνιος", όπου εικοσιδύο ομάδες έπαιξαν σαρανταδύο αγώνες η κάθε μία.  Για τον πρωταθλητή έγινε σκληρή μάχη ανάμεσα στους Σαφράμπολη, Ελευθερούπολη, Καλογρέζα και Ηλυσιακό, με μεγάλη θριαμβεύτρια τελικά την πρώτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τελικά και οι άλλες δύο ομάδες της Ν. Ιωνίας ανταμείφθηκαν με την άνοδό τους στην Α΄ Αθηνών, η οποία για την περίοδο 1960-61 θα απαρτίζοταν από οκτώ ομάδες.    Ο τέταρτος Ηλυσιακός μαζί με άλλες εννέα ομάδες θα σχηματίσουν για τη νέα περίδο την Α1΄ Αθηνών, μια νέα κατηγορία μεταξύ Α΄ και Α2΄. Τέλος οι υπόλοιπες εννέα τελευταίες ομάδες θα παραμείνουν στην Α2΄ ΕΠΣΑ για τη νεά χρονιά.
     Εαν η Α2΄ ήταν "κατηγορία-τέρας", τι να πει κανείς για τη Β1΄ Αθηνών όπου συμμετείχαν εικοσιέξι σωματεία... Ευτυχώς, τουλάχιστον υπήρξε μόνο ένας γύρος, άρα εικοσιπέντε αγωνιστικές συνολικά. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Φοίβος Ν. Κόσμου με δεύτερη την άσπονδη γειτόνισσά. του, τη Δόξα Αθηνών (Κυνοσάργους). Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω δύο σωματεία το 1967 συγχωνεύθηκαν αναγκαστικά και σχημάτισαν το "Θρίαμβο Ν. Κόσμου". Οι επτά πρώτοι της Β1΄ προβιβάσθηκαν στην Α2΄ ΕΠΣΑ για τη νέα περίοδο και οι υπόλοιποι δεκαεννέα παρέμειναν στην ίδια κατηγορία.
      Οσοι νομίζατε ότι η Β1΄ ήταν η κατηγορία με τις περισσότερες ομάδες, πλανάσθε...  Υπήρχε και η Β2΄ ΕΠΣΑ, με τριάντα ομάδες, σε ένα μόνο όμιλο. Πρωταθλητής ύστερα από εικοσιεννέα αγωνιστικές αναδείχθηκε ο Χαραυγιακός Ηλιούπολης, ενώ άλλες έξι ομάδες ανέβηκαν μαζί του στη Β1΄. Οι υπόλοιπες εικοσιτρείς ομάδες παρέμειναν στην Β2΄ κατηγορία Αθηνών.
      Στη Γ΄Αθηνών συμμετείχαν σαράντα ομάδες, οι οποίες είχαν χωριστεί σε τέσσερεις ομίλους. Σε κάθε όμιλο οι δέκα ομάδες έδωσαν μονούς αγώνες (εννεά αγωνιστικές). Οι τρεις πρώτοι από κάθε όμιλο σχημάτισαν ένα καινούριο όμιλο με δώδεκα ομάδες. Οι επτά πρώτοι κέρδισαν την άνοδό τους στη Β2΄ κατηγορία, μαζί με τον ... Καραμεραϊκό, ο οποίος είχε τερματίσει έβδομος στον αρχικό τέταρτο όμιλο, αλλά τελικά η ΕΠΣΑ έκρινε ότι έπρεπε να προβιβαστεί! Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πρώτος στην τελική φάση της Γ΄ Αθηνών ήταν ο Εθνικός Ψυχικού (μετέπειτα Εθνικός Ελληνορώσων) με δεύτερη την Άμιλλα Περιστερίου. Πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες στη Γ΄ κατηγορία ήταν για εκείνη τη χρονιά ο Άρης Βούλας, ο ΑΟ Αργυρούπολης (ΑΟΝΑ), ο Παμπαιανικός, ο ΑΟ Παραδείσου, ο ΑΟ Κουμουνδούρου και ο Ολυμπιακός Λαυρίου.
     Τέλος, υπήρχε και η "Δόκιμος Κατηγορία", ή αλλιώς Δ΄ ΕΠΣΑ. Οι ομάδες που συμμετείχαν εκεί ήταν αναγνωρισμένες από την ΕΠΣΑ και από την ΕΠΟ (με επίσημο αριθμό μητρώου ΕΠΟ) αλλά το πρωτάθλημα αυτό, αν και το διοργάνωνε η ΕΠΣΑ, είχε ανεπίσημο χαρακτήρα. Ο πρωταθλητής της Δοκίμου Κατηγορίας ανέβαινε στη Γ΄ Αθηνών, αν και κάθε χρόνο σχεδόν, η ΕΠΣΑ προβίβαζε επιλεκτικά κι άλλες ομάδες. Επίσης, όσες ομάδες διέθεταν δικό τους νέο γήπεδο κέρδιζαν τη συμμετοχή τους στη Γ΄Αθηνών, χωρίς τη διαδικασία της παρουσίας τους στη Δόκιμο Κατηγορία.

Πηγές:
  • Ελληνική Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org)
  • Ηλεκτρονικό αρχείο εφημερίδας "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ" (http://www.athlitikhixo.gr)
  • Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, "Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική" (Εκδοση "Ι.Λ.Ο.Α.", 2011) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου