Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Η τριετία 1952-54Τις αγωνιστικές περιόδους 1952, 1953 και 1954 ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο πρωτάθλημα της μεγάλης αθηναϊκής κατηγορίας, καθώς κέρδισε και τους τρεις τίτλους. Την πρώτη χρονιά ισοβάθμισε με την ΑΕΚ αλλά διέθετε καλύτερο συντελεστή τερμάτων, το 1953 κατάφερε να συλλέξει δυο βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο της τελικής κατάταξης Απόλλωνα και την τρίτη χρονιά τέσσερις από την "Ένωση".

ΠΑΟ 1953 (Από http://www.greenrebels13.com/)


Ο πρωταθλητής του 1951 Πανιώνιος ήταν αντίστοιχα, τρίτος τέταρτος και τρίτος, ενώ στη μετριότητα κινήθηκαν οι Φωστήρας και Αστέρας Αθηνών, που εναλάσσονταν στις δυο τελευταίες θέσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένας από τους δυο δεν υποβιβάσθηκε, αφού η κατάπτυστη "διαβάθμιση", στην οποία συμμετείχαν το 1953 η ομάδα των "Σφαγείων" και στα 1952 και 1954 το συγκρότημα του Γκύζη, απέβαινε πάντοτε υπέρ τους.

"Θύματα" αυτής της απαρχειωμένης διαδικασίας ήταν οι πρωταθλητές της Α2 Αθηνών Έσπερος Καλλιθέας (1952), Άρης Αθηνών (1953) και Αιγάλεω ΑΟ (1954). Ειδικά στην τρίτη περίπτωση (Αστέρας-Αιγάλεω) σημειώθηκε τέτοιο διαιτητικό "έγκλημα" που οι υπεύθυνοι της ΕΠΣΑ λόγω της γενικής κατακραυγής αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα των δυο αγώνων που δόθηκαν και να αυξήσουν τον αριθμό των ομάδων της Α' Κατηγορίας σε οκτώ, δεχόμενοι σ' αυτήν τόσο το συγκρότημα του "Πυριτιδοποιείου", όσο και τον δευτεραθλητή της Β΄ κατηγορίας Έσπερο!

  • Η Α2 Αθηνών, στον αντίποδα, διεξήχθη με δέκα συλλόγους το 1952 (Έσπερο, Αιγάλεω, Χαλάνδρι, Παγκράτι, Αμπελόκηπους, Αθηναϊκό, Δάφνη, Άρη, Ατρόμητο και ΑΕ Νέας Ελβετίας που διαβαθμίστηκε με τον πρωταθλητή της Β' Αθηνών-20 ομάδων- Εθνικό Αστέρα Καισαριανής και υποβιβάστηκε) και το 1953, οι οποίοι αυξήθηκαν σε 14 το 1954, με την προσθήκη των Ηλυσιακού, Αττικού, ΑΕ Νέας Ιωνίας και Νίκης Αμπελοκήπων από τη Β' Αθηνών.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου