Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Επιστροφή στη Β΄ κατηγορία!


Α.Π.Ο. Νέας Σμύρνης
(Του Θοδωρή Μπελίτσου)
Η μικρούλα Νέα Σμύρνη, ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος, πιο γνωστός ως Α.Π.Ο. Ν. Σμύρνης, έπειτα από τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής του Γ2΄ ομίλου οριστικοποίησε την άνοδό του στη Β΄ κατηγορία χωρίς να εμπλακεί στη διαδικασία των πλέι-οφ. Έφτασε τους 59β και εξασφάλισε τη 2η θέση στον όμιλο. Παράλληλα δημιούργησε διαφορά 16 βαθμών από την 5η ομάδα του ομίλου, τον Ιπποκράτη, πολύ μεγαλύτερη των τεσσάρων βαθμών που προβλέπει η προκήρυξη του πρωταθλήματος για την απευθείας προαγωγή χωρίς πλέι-οφ.

Το ιστορικό του συλλόγου

Ο ΑΠΟ Νέας Σμύρνης ξεκίνησε το 1959 ως Σμυρναϊκός Α.Ο. Τη σεζόν 1964-65 ανέβηκε από τη Β1΄ στη Β΄ κατηγορία και την επόμενη σεζόν πάλεψε ως το τέλος για την άνοδο στην Α2΄, χωρίς να τα καταφέρει. Η απριλιανή δικτατορία τον υποχρέωσε σε συγχώνευση με μια μικρότερη τοπική ομάδα τον Αχιλλέα Ν. Σμύρνης που είχε ιδρυθεί το 1962 και το 1967 αγωνιζόταν στην Γ΄ κατηγορία. Έτσι από τα μαυρόασπρα του Σμυρναϊκού και τα ασπροκόκκινα του Αχιλλέα προήλθε ο μαυροκόκκινος Α.Π.Ο. Ν. Σμύρνης που εντάχθηκε στη νέα Β΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Την πρώτη περίοδο στο Σμυρναϊκό αγωνίστηκαν οι Τριανταφύλλου (τερμ.), Αγκοπιάν, Κυριάνογλου, Σκυλίτσης, Κωστής, Κωνσταντινίδης, Σπύρος Χειμάρας, Γιώργος Ξύδας, Κ. Παπαδόπουλος, Σ. και Κ. Ταμπακόπουλος, Μοθωναίος, Κ. και Ι. Λιλικάκης, Ραπτόπουλος, Μαλαριτζόγλου, Σπύρος Έξαρχος και από το 1967 στον Α.Π.Ο. οι Δημήτρης Γαλουζίδης, Κούκας, Χαριτίδης, Κατανίδης.

Αρχικά, ο σύλλογος είχε γήπεδο στη συνοικία Μυτιληναίικα αλλά επί δικτατορίας απαλλοτριώθηκε για την επέκταση του νεκροταφείου της Ν. Σμύρνης. Για λίγα χρόνια μετακόμισε στη θέση «Δεξαμενή» στη συνοικία Φάρος της Άνω Ν. Σμύρνης, από όπου εκτοπίστηκε ξανά, όταν ο χώρος επελέγη για την ανέγερση κολυμβητηρίου, κλειστού μπάσκετ (το γνωστό γήπεδο της οδού Αρτάκης του Πανιωνίου) και υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων. Η ομάδα μπάσκετ του ΑΠΟΝΣ παρέμεινε στο κλειστό. Όμως, η ποδοσφαιρική αναγκάστηκε να μετακομίσει στους Τράχωνες, στο γήπεδο Αλίμου και αργότερα στο γήπ. Καλαμακίου, όπου παίζει μέχρι σήμερα.

Παραδοσιακά ο ΑΠΟΝΣ ήταν ομάδα της Β΄ κατηγορίας Αθηνών. Δύο μόνο φορές κατάφερε την άνοδο στην Α΄ ΕΠΣΑ, το 1978 που υποβιβάστηκε αμέσως και το 1991. Τότε με πρόεδρο και χρηματοδότη τον Καλοκαιρινό παρέμεινε μερικές σεζόν έχοντας βλέψεις ακόμα και για τη Δ΄ Εθνική αλλά δεν τα κατάφερε να κάνει το άλμα. Ακολούθως υποβιβάστηκε στη Β΄ και μερικά χρόνια αργότερα στη Γ΄, όπου αγωνιζόταν μέχρι φέτος. Η μπασκετική ομάδα, που παίζει στο κλειστό της Ν. Σμύρνης, το 2007 αποσχίστηκε και δημιούργησε ξεχωριστό αποκλειστικά καλαθοσφαιρικό σύλλογο, τον Α.Ο.Κ. Ν. Σμύρνης, που αγωνίζεται στη Γ΄ ΕΣΚΑΝΑ.

Η φετινή άνοδος

Τη φετινή σεζόν ο ΑΠΟΝΣ είχε μια σταθερή πορεία, παρά την ατυχία που τον χτύπησε, όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ο προπονητής Μανώλης Γεωργαντίδης, ο οποίος επανήλθε προς το τέλος ξανά στο κοουτσάρισμα της ομάδας, με βοηθό τον Κοκοβίνη. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Άγγελος Διαμαντόπουλος. Είχε εξαρχής πορεία πρωταθλητισμού. Πέτυχε 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 μόνο ήττες από τον Ιπποκράτη, το Παγκράτι και τον Τριφυλλιακό. Αν ήταν λίγο πιο τυχεροί (ειδικά με τον Τριφυλλιακό που έχασαν τη διαφαινόμενη νίκη τρώγοντας δύο γκολ στο 89΄ και 90΄) οι μαυροκόκκινοι θα είχαν πάρει τον τίτλο του ομίλου καθώς έμειναν μόλις δύο β. πίσω από την πρωταθλήτρια «Αρμενική». Ο ΑΠΟΝΣ ήταν η μοναδική ομάδα που δεν ηττήθηκε από την Αρμενική. Στον α΄ γύρο ήρθε ισόπαλος 3-3 (προηγήθηκε με 2-0 και 3-2 στο 85΄ αλλά ισοφαρίστηκε στο 90΄). Ενώ στο β΄ γύρο τη νίκησε εκτός έδρας με 3-2 σπάζοντας το αήττητο των Αρμενίων έπειτα από 21 αγώνες.

Το αβαντάζ του συλλόγου είναι η επιθετική του γραμμή. Οι ταχείς επιθετικοί του πλαγιοκοπούν τις αντίπαλες άμυνες και δημιουργούν πολλές ευκαιρίες. Ο ΑΠΟ Ν. Σμύρνης τέλειωσε τη σεζόν με 57-24 γκολ ενώ στη διάρκειά της πέτυχε μερικά εντυπωσιακά σκορ: 5-0 με Παγκράτι, 4-1 με Κορωνίδα, 5-1 με Γαλαξία (εκτός), 3-0 με Ιπποκράτη (εκτός). Βασικός σκόρερ είναι ο Γιάννης Γκόγκος με 15 γκολ, 2ος σκόρερ της κατηγορίας. Τα υπόλοιπα έχουν πετύχει οι Χρήστος Στρατής 9, Βασίλης Μαστρογιάννης 7, Χρήστος Κορογόνας 5, Κώστας Γεράρδης 4, Στάθης Ζαχαρής 3, από 2 οι Στέλιος Βολικάκης, Κώστας Χριστοφοράκης, Βαγγέλης Πολυμερόπουλος και από 1 οι Θοδωρής Θεοφιλόπουλος, Βασίλης Κουνάδης και Νίκος Τσομίδης. Στους 26 αγώνες χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 35 ποδοσφαιριστές. Αναντικατάστατος υπήρξε ο Κώστας Χριστοφοράκης που έπαιξε σε όλα τα ματς χωρίς καθόλου αλλαγή. Εκτός από τους προαναφερθέντες σκόρερ συντελεστές της ανόδου ήταν οι: Παναγιώτης Χρυσανθακόπουλος (τερμ.), Παύλος Θεοφιλόπουλος, Παναγιώτης Σακάτης, Χρήστος Στράτης, Κώστας Αποστολόπουλος, Γιώργος Μπαξεβάνης, Θέμης Καραπουλιτίδης, Γ. Σκιρλής κ.ά. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Α΄ κατηγορία την επόμενη σεζόν.

 

Πηγές:

Αρχείο εφ. «Αθλητική Ηχώ».

Ιστοσελίδα ΕΠΣ Αθήνας.

 

Θοδωρής Μπελίτσος

Απρίλιος 2013.

1 σχόλιο:

  1. Να σημειωθεί ότι από τον ΑΠΟΝΣ προέρχεται και ο Συμεών (Μάκης) Χατζής, ο οποίος μετεγγράφηκε στον Απόλλωνα Αθ. και μετά στην ΑΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή