Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι «μικροί» Πανιώνιοι του Λεκανοπεδίου


Ο Πανιώνιος Καισαριανής
(γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος)

Στις προσφυγικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου Αττικής δημιουργήθηκαν κατά καιρούς αθλητικοί και ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, με ονόματα δηλωτικά της προέλευσης των ιδρυτών τους, όπως: Ιωνία, Ιωνικός, Σμυρναϊκός, Μικρασιατική, Αρμενική, Ένωση Ποντίων αλλά και Απόλλων, Πανιώνιος, λόγω της αίγλης που είχαν τα δύο κορυφαία σωματεία της Σμύρνης μεταξύ των προσφυγικών πληθυσμών. Οι περισσότεροι από τους συλλόγους αυτούς ήταν εφήμεροι ανεξάρτητοι σύλλογοι. Ελάχιστοι κατάφεραν να επιβιώσουν και να ενταχθούν ως επίσημα σωματεία στις Ε.Π.Σ. Αθηνών ή Πειραιά και να επιβιώσουν ως τις ημέρες μας. Έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στους «μικρούς» Πανιώνιους που εμφανίστηκαν στο λεκανοπέδιο κατά καιρούς ξεκινώντας από τον Πανιώνιο της Καισαριανής που φέτος αγωνίστηκε στον όμιλο Β1΄ της ΕΠΣΑ.

Την προπολεμική περίοδο στην προσφυγούπολη της Καισαριανής υπήρχαν οι ανεπίσημες ομάδες «Μικρασιατικός» το 1930 και «Σμυρναϊκός» το 1934. Μετείχαν στο τοπικό πρωτάθλημα ανεξαρτήτων και αγωνίζονταν στο γήπεδο Νήαρ Ηστ. Στο Σμυρναϊκό έπαιζαν οι Μπουτζαλής (τερμ.), Στεφανίδης, Κολιδάκης, Μιράλης, Ασέας, Σκαφίδας, Παπαδόπουλος, Κευγάς, Μηνάς, Σάμιος, Φιλιππίδης, Πλατής. Το 1946 παλιοί παίκτες και παράγοντες του Σμυρναϊκού ίδρυσαν τον «Π.Α.Ο. Πανιώνιος». Αρχικά αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα ανεξαρτήτων συλλόγων και από το 1949 στη Δόκιμη κατηγορία. Τη σεζόν 1954-55 εντάχθηκε στη Δ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τη χρονιά αυτή στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Χαραλαμπίδης (τερμ.), Κανονιέρης, Κλίκας, Κρητικός, Κικής, Χατζηαπαύλος, Καζάντζας, Καμάκος, Φακιριάδης, Λαλάκης, Τσουράπας, Δερέβεης, Πούρας. Σταδιακά ανέβηκε τις κατηγορίες και το 1958-59 από την Β2 προβιβάστηκε στην Β1 που ήταν η τρίτη αθηναϊκή κατηγορία. Το 1962, έπειτα από κάποια αναδιάρθρωση, βρέθηκε στην Α2΄ που επίσης ήταν η τρίτη κατηγορία. Το 1965-66 διεκδίκησε μέχρι τέλους την άνοδο στην Α1΄, την οποία έχασε για ένα βαθμό.




Τερμάτισε 4ος με 78β, έναντι 79β του Παμπαιανικού, 80β του Γκυζιακού και 81β της Ολυμπιάδας Αιγάλεω. Το 1967 ήταν ξανά 4ος. Στη δυνατή ομάδα της διετίας 1965-1967 αγωνίζονταν οι: Μπαντές (τερμ.), Μπαμπάκης, Κασιδιαράκης, Μπουμπούκας, Μανιός, Ελευθεριάδης, Ζώρος, Γέννιας, Τρεπεκλής, Γεωργίου Ι & ΙΙ, Μαχαίρας, Ρακιτζόγλου (βασικός σκόρερ), Γραμμένος, Καρκαβίτσας. Με τη λήξη της σεζόν 1966-67 έλαβε τέλος η πρώτη περίοδος ζωής του Πανιωνίου Καισαριανής, αφού υποχρεώθηκε από τη χούντα σε συγχώνευση με την Α.Ε. Καισαριανής (είχε ιδρυθεί το 1947) που έπαιζε στην Α1. Από τη συνένωση δημιουργήθηκε ο ασπρόμαυρος «ΠΑΟ Αετός Καισαριανής» που εντάχθηκε στη Β΄ κατηγορία, το 1975 ανέβηκε στην Α΄ και το 1977 μετονομάστηκε σε Γ.Σ. Καισαριανής, (ο οποίος έχει κιτρινόμαυρα χρώματα) όνομα με το οποίο επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Το 1980 ξεκίνησε η β΄ φάση του Πανιωνίου, όταν παλιοί παίκτες και παράγοντες αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν το σύλλογο με τα κυανέρυθρα χρώματα. Τη σεζόν 1980-81 εντάχθηκε στη Γ΄ ΕΠΣΑ, στην οποία αγωνίστηκε ως τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στη συνέχεια παρουσίασε μια δυναμική ομάδα, η οποία ανέβηκε στη Β΄ και το 2005-06 στην Α΄ ΕΠΣΑ, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του. Υποβιβάστηκε αμέσως και ακολούθησαν μέτριες χρονιές. Αγωνίστηκε δύο σεζόν στη Β΄ και από το 2008-09 στη Γ΄ ΕΠΣΑ. Το 2010 συγχωνεύτηκε με τον Μικρασιατικό και έγινε Πανιώνιος Α.Ο. Καισαριανής «Μικρασιατικός» (ή Π.Α.Ο.Κ. Μικρασιατικός) με χρώματα μπλε-κόκκινο-κίτρινο. Ανέβηκε αμέσως στη Β΄ αλλά τη φετινή σεζόν 2012-13 έχει ήδη υποβιβαστεί, αφού είναι 15ος στον Β1 όμιλο.

Ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου που αγωνίστηκαν σε ομάδες ανώτερων κατηγοριών είναι: Αντώνης Φώσκολος (στο Θρασύβουλο), Γιώργος Τσομπανάκης (Εθνικός Αστέρας), Γιάννης Παπουλίδης (Πανιώνιος Ν. Σμύρνης), Αντωνίου, Μορφωνιός, Ασώματος, Αγριτέλης, Πρασσάς. Ο σύλλογος έχει και ανδρική ομάδα μπάσκετ που παίζει στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ.

Θοδωρής Μπελίτσος

Μάιος 2013

Πηγές:

Ιστοσελίδα ΕΠΣΑ.

Αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου