Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Από τον Αγ. Δημήτριο στον ΑΟ Δάφνης


Α.Ο. Δάφνης 1970-71
Ιστορικά μπερδέματα
(γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος)

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ μετείχε η «Ένωσις Αγίου Δημητρίου». Ο σύλλογος υπήρχε ως ανεπίσημος από την προπολεμική περίοδο και από το 1937 μετείχε στο πρωτάθλημα της ΟΠΑΣΑ (Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ανεπισήμων Συλλόγων Αθηνών). Τον Οκτώβριο του 1938 στο νικηφόρο με 2-1 αγώνα επί του Άρεως Ψυρρή κατέβηκε με την παρακάτω σύνθεση: Στεφάτος, Μπεκιάρης, Παπαντωνίου, Δεστούνης Ι και ΙΙ, Γκούφας, Σωτηρόπουλος, Μπαλιτσάρης, Δριμάκης, Σιγανός. Το 1939 έγινε επίσημο σωματείο. Την πρώτη μεταπολεμική σεζόν 1944-45 έλαβε μέρος στην τελική φάση της Γ΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ και από την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στη Β΄ κατηγορία, όπου έμεινε για πολλά χρόνια. Ο τίτλος του συλλόγου οδηγεί τον ανύποπτο φίλαθλο στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την ομάδα του Μπραχαμίου, τον μετέπειτα «ΠΑΟ Αγ. Δημητρίου». Όμως δεν είναι έτσι, αφού η ομάδα είχε έδρα το Κατσιπόδι και πρόκειται για τον μετέπειτα «Α.Ο. Δάφνης». Πώς εξηγείται αυτό;

Το αρχικό όνομα «Αθλητική Ένωσις» ή «Ένωσις Φιλάθλων» Αγ. Δημητρίου δόθηκε λόγω του ότι τότε ο Δήμος Δάφνης ονομαζόταν Δήμος Αγ. Δημητρίου και περιλάμβανε στα όριά του τα χωριά Κατσιπόδι (σημερινή Δάφνη) και Μπραχάμι (σημ. Άγιος Δημήτριος). Ο σύλλογος αυτός δεν έχει σχέση με τον μεταγενέστερο Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου που ιδρύθηκε επίσημα το 1959. Το 1953 το Κατσιπόδι μετονομάστηκε σε «Δάφνη» και αποτέλεσε ξεχωριστό δήμο τον «Δήμο Δάφνης». Παράλληλα, το Μπραχάμι έγινε αυτόνομος Δήμος Αγίου Δημητρίου. Οι αλλαγές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την μετονομασία και της ομάδας σε «Ένωση Δάφνης» από τον Ιανουάριο του 1954. Έτσι τη σεζόν 1953-54 ο σύλλογος ξεκίνησε τους αγώνες του στη Β΄ κατηγορία ως «Ένωσις Αγ. Δημητρίου» και τελείωσε τη σεζόν ως «Α.Ε. Δάφνης», για να μετονομαστεί αργότερα σε «Α.Ο. Δάφνης».

Η Δάφνη παρέμεινε στην Β΄ ή Β1΄ κατηγορία ως τη σεζόν 1958-59 που ανέβηκε στην Α2΄. Το 1961 ανέβηκε στην Α1΄ που ήταν η δεύτερη κατηγορία μετά την Α΄ και το 1962 ανέβηκε για πρώτη φορά στην ανώτερη κατηγορία της ΕΠΣΑ. Η σεζόν 1962-63 υπήρξε η καλύτερη σεζόν στην ποδοσφαιρική ιστορία της. Παρέμεινε αήττητη ως το Δεκέμβριο, πάλεψε για τον τίτλο και τη δεύτερη προνομιούχο θέση ως το τέλος και τελικά ισοβάθμησε με το Παγκράτι στην 3η θέση με 56 β. σε 24 αγώνες, δύο μόλις βαθμούς πίσω από τους δύο πρώτους Ηλυσιακό και Δόξα Βύρωνα που προήχθησαν στη Β΄ Εθνική. Στην ομάδα εκείνη αγωνίζονταν οι: Σκόρδας, Μαντέλλος, Καρούμπαλης, Χατζηχρήστος, Τσεβάς, Μπεχράκης, Μαντάς Ι και ΙΙ, Πετούνης, Γύφτος, Παλάντζας.

Όμως, δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια αφού την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε στην Α1. Αυτός ήταν ο πρώτος υποβιβασμός σε χαμηλότερη κατηγορία που γνώρισε η ομάδα στα είκοσι χρόνια της παρουσίας της στην ΕΠΣΑ. Έμεινε στην Α1 ως το 1967, οπότε με την αναδιάρθρωση που επέβαλε η χούντα βρέθηκε στη Β΄ κατηγορία. Τα επόμενα χρόνια κατάφερε να αγωνιστεί ξανά στην Α΄ κατηγορία τις σεζόν 1969-70, 1972-73 ως 1975-76 και από το 1978-79 και εξής για μία δεκαετία περίπου, χωρίς να καταφέρει να προαχθεί σε εθνική κατηγορία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στον κιτρινόμαυρο σύλλογο αγωνίζονταν οι: Ζησιμόπουλος (τερμ.), Θεοδωρόπουλος, Βεκίνης, Τσάμης, Μαρνάς, Κωσταρίδης, Ασπιώτης, Λαγκαδινός, Κ. Τζοβάνης, Αρτ. Τζοβάνης, Αναστ. Ζησιμόπουλος, Αναστ. Βασιλάκης,  Ζαρογκίκας, Δερβιτσιώτης και Ελμισιάν. Στα μέσα της δεκαετίας από τον Α.Ο. Δάφνης αναδείχθηκε ο μεγάλος σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου Νίκος Αναστόπουλος, ο οποίος το 1976 μεταπήδησε στον Πανιώνιο σε ηλικία 18 ετών.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο σύλλογος γνώρισε υποβιβασμούς και ανεβοκατεβάσματα ώσπου κατέληξε να αγωνίζεται στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣ Αθήνας. Το 2010, έπειτα από τη συνένωση των Δήμων Δάφνης και Υμηττού σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης, ο Α.Ο. Δάφνης συνενώθηκε με τον Α.Ο. Αμύντα Υμηττού και δημιουργήθηκε ο «Α.Ο. Αμύντας Δάφνης-Υμηττού», με σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας. Η συνένωση αφορούσε όλα τα αθλητικά τμήματα των δύο ομάδων, αλλά ενώ στο μπάσκετ ανδρών-γυναικών προχώρησε κανονικά, το ποδοσφαιρικό τμήμα αδρανοποιήθηκε και οι κιτρινόμαυροι δεν μετέχουν στο πρωτάθλημα. Τη γειτονιά της Δάφνης εκπροσωπεί πλέον στην ΕΠΣΑ μόνο ο «Α.Ο. Προμηθέας» (έτος ιδρύσεως 1969).


Θοδωρής Μπελίτσος

Απρίλιος 2013

1 σχόλιο: