Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Οι απαρχές


Τον Ιανουάριο του 1924 ξεκίνησε στην Αθήνα (που τότε κατακλυζόταν από προσφυγικές γειτονιές) η τρίτη διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου «κέντρου», υπό την αιγίδα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδας (ΕΠΣΕ), με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που το πρωτάθλημα διεξήχθη σε δύο ομίλους, το 1924 εφαρμόσθηκε ενιαίος όμιλος Αθηνών-Πειραιώς. Ωστόσο, τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, όπως και η δυσφορία των περισσότερων από τους αθηναίους εκπροσώπους για την εχθρική αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν -όπως υποστήριξαν- εκ μέρος της διαιτησίας, είχαν σαν αναπόφευκτο αποτέλεσμα εκείνη  η διοργάνωση να μην ολοκληρωθεί ουσιαστικά ποτέ. Το πρωτάθλημα διακόπηκε πρόωρα, στις 30 Μαρτίου του ίδιου έτους και τρεις αγωνιστικές πριν την τυπική λήξη του, αφού οι τρεις (Παναθηναϊκός Α.Ο., Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης και Αθηναϊκός) από τους συνολικά πέντε συμμετέχοντες αθηναϊκούς συλλόγους  (Π.Ο. Γουδί και Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. ήταν οι άλλοι δυο, ενώ από τον Πειραιά λάμβαναν μέρος οι Α.Π.Σ. Πειραιώς που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής, Ο.Φ. Πειραιώς και Νεάπολη) είχαν ήδη αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι.
Στη συνέχεια, οι ΠΑΟ και Απόλλων αποχώρησαν από την ΕΠΣΕ και δημιούργησαν την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ),στην οποία τους ακολούθησαν ο Ατρόμητος Αθηνών (με έτος ίδρυσης το 1923), ο Πανιώνιος Σμύρνης, ο Αθηναϊκός Α.Σ.  (1917) και ο μόλις τότε ιδρυθείς Μίλων.
Έτσι, αναμενόμενο ήταν να προκηρυχθεί από τη νεοιδρυθείσα ΕΠΣΑ και το πρώτο πρωτάθλημα Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τις 20 Απριλίου έως και τις 8 Ιουνίου του 1924, με τον τελικό αγώνα μεταξύ των δυο ισοβαθμήσαντων Απόλλωνα και ΠΑΟ, ο οποίος βρήκε νικητή τον πρώτο με σκορ 1-0. Στο πρώτο εκείνο πρωτάθλημα είχαν μετάσχει ακόμη οι Αθηναϊκός, Μίλων και Πανιώνιος. Οι δυο τελευταίοι υποβιβάστηκαν (με τους νεοσμυρνιώτες να μην εμφανίζονται ξανά σε πρωτάθλημα την προπολεμική εποχή), ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία της ΑΕΚ που ιδρυόταν εκείνο ακριβώς τον καιρό από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες.

Η μεγάλη περιπέτεια του αθηναϊκού ποδοσφαίρου μόλις είχε ξεκινήσει και το κουβάρι της θα ξετυλίγετο έκτοτε, σε μια αέναη, ιστορική πορεία που θα μαγέψει εκατομμύρια λάτρεις του, έως και τις μέρες μας. 

  • Πηγή: "Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου 1894-1985" (Γιώργος Κουσουνέλος, Αθήνα 1985)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου