Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Τα πρωταθλήματα Αθηνών 1946-1950.

(ΑΕΚ 1949, Πηγή: http://www.hellenica.de/)
Ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να επαναρχίσει το αθηναϊκό ποδόσφαιρο τον Οκτώβριο του 1945 (που είχε σαν αποτέλεσμα να γίνονται παράλληλα δυο διοργανώσεις), τελικά οι σύλλογοι συμβιβάστηκαν και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε το 17ο πρωτάθλημα Αθηνών (αφού το "κουτσουρεμένο" ούτως ή άλλως 16ο διακόπηκε άδοξα).
Λόγω όμως της παρουσίας σε αυτό συνολικά δώδεκα ομάδων, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή του (προκειμένου να ξεκινήσει εγκαίρως η προγραμματισμένη τελική φάση για τον πανελλήνιο τίτλο) και έτσι και αυτό σταμάτησε πρόωρα, με την ΕΠΣΑ να κηρύσει πρωταθλήτρια Αθηνών τη μέχρι του σημείου της διακοπής προπορευόμενη στη βαθμολογία ΑΕΚ.

Ήταν αναμενόμενο έπειτα από εκείνο το "φιάσκο", η Ένωση ΠοδοσφαιρικώνΣωματείων Αθηνών να προχωρήσει σε μείωση των ομάδων ενόψει της νέας περιόδου και έτσι οι τέσσερις τελευταίοι του πίνακα (Ολυμπιακός Αθηνών, Άτλαντας, Ατρόμητος και Αρίωνας) υποβιβάστηκαν στη Β΄κατηγορία, της οποίας ο πρωταθλητής Έσπερος ηττήθηκε αρχικά στη διαβάθμιση (που αποφασίσθηκε πλέον να καταργηθεί ως θεσμός) με τον Άτλαντα.

Έτσι η ΑΕΚ, ο Αστέρας Αθηνών, ο ΠΑΟ, ο Πανιώνιος (που επανεμφανίσθηκε ύστερα από πάρα πολλά χρόνια), ο Φωστήρας, ο Αθηναϊκός, ο Απόλλωνας και το Παγκράτι θα αποτελούσαν τη σύνθεση της Α' Αθηνών για τη σεζόν 1946-47. Σε αυτήν, η "Ενωση" με τον περίφημο Μιχάλη Δελαβίνια στα γκολπόστ της, κατάφερε να κερδίσει στη διαφορά τερμάτων τον ισόβαθμό της Πανιώνιο, ενώ ο ΠΑΟ ήταν τρίτος.

Στο 19ο πρωτάθλημα που ακολούθησε, με τη Δάφνη στη θέση του ουραγού Παγκρατίου που υποβιβάσθηκε, η διάδα της κορυφής άλλαξε. Αυτή τη φορά ήταν πρωταθλητής ο Απόλλωνας (για τρίτη φορά στα χρονικά) με τον ΠΑΟ δεύτερο, ενώ δεν έπεσε καμία ομάδα, καθώς αποφασίσθηκε η αύξησ του αριθμού τους σε εννέα!

Το 1949 συμπληρώθηκαν αισίως 20 διοργανώσεις Α' κατηγορίας Αθηνών. Τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, παρά τη σπουδαία εμφάνιση του Πανιωνίου. Ο Φωστήρας βγήκε τρίτος (ισόβαθμος με τον Απόλλωνα αλλά με καλύτερη διαφορά τερμάτων) και μόλις πέμπτη η ΑΕΚ. Ο Έσπερος, νεοφώτιστος από τη Β' Αθηνών ήταν έβδομος, ενώ στις άλλες θέσεις πλασαρίσθηκαν ο Αστέρας (6ος), η Δάφνη (8η) και τελευταίος (για δεύτερη συνεχή χρονιά) ο Αθηναϊκός. Μερικά από τα "αστέρια" των πρασίνων εκείνου του καιρού ήσαν οι "Μαθιός" (Βιτάλης), Πετσανάς, Γαζής, Σίμος, Φυλακτός, Τσούτσος κ.α.

Το 1949-50 η διοργάνωση περιελάμβανε δέκα ομάδες, τις εννέα της προηγούμενης περιόδου και τον πρωταθλητή της Β' κατηγορίας Άρη Αθηνών, που προερχόταν από συνένωση του Ολυμπιακού Αθηνών με τον Άτλαντα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι προκειμένου να μη δυσαρεστηθεί κανένας "γαλαζοαίματος", κάθε χρόνο προσέθεταν και από μια ομάδα στην κατηγορία, χωρίς αντίστοιχα να υποβιβάζουν καμία! Τη χρονιά εκείνη η ΑΕΚ (με το σπουδαίο Κανάκη στη σύνθεσή της) επανήλθε θριαμβευτικά στους τίτλους, ενώ την τριάδα της κορυφής συμπλήρωσαν οι Πανιώνιος και Αστέρας Γκύζη. Ο ΠΑΟ έμεινε αναπάντεχα τέταρτος, και για ακόμα μια φορά ο Αθηναϊκός ήταν ουραγός.

Είδαν και απόειδαν οι ιθύνοντες της ΕΠΣΑ και τελικά αποφάσισαν να "σπάσουν" την πρώτη κατηγορία στα δυο! Δημιούργησαν δηλαδή την Α' Αθηνών με έξι συλλόγους σύμφωνα με την κατάταξη του Ιουλίου 1950 και την Α2 Αθηνών, όπου έστειλαν τους τέσσερις τελευταίους (Δάφνη, Έσπερο Καλλιθέας, Άρη και τους βυρωνιώτες). Με μια λεπτομέρεια: Για την έκτη θέση της Α' κατηγορίας, σκέφθηκαν να επαναφέρουν τη ...διαβάθμιση. Τι έμπνευση!...

Έτσι, ο πρωταθλητής της Β' Αθηνών του 1950 Αιγάλεω Α.Ο. (που είχε ιδρυθεί μόλις τέσσερα χρόνια πριν!) θα είχε μια μεγάλη ευκαιρία να εισέλθει στους κορυφαίους του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, αν βέβαια κατόρθωνε να ξεπεράσει το διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο του προ διετίας πρωταθλητή Αθηνών Απόλλωνα.

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου