Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Από το 1928 έως το 1938

Τον Αύγουστο του 1928 πραγματοποιήθηκαν αγώνες διαβάθμισης μεταξύ του Αθηναϊκού και της πρωταθλήτριας ομάδας της δεύτερης κατηγορίας, της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων, για μια θέση στην πρώτη κατηγορία, από τους οποίους ευνοήθηκε η ομάδα του Aθηναϊκού, η οποία έλαβε μέρος στο 6ο πρωτάθλημα Αθηνών μαζί με τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Απόλλωνα, Π.Ο. Γουδίου (σήμερα Γουδή) και Ατρόμητο Περιστερίου. Τα παιχνίδια διεξήχθησαν από το Νοέμβριο του 1928 έως και τον Απρίλιο του 1929 και ανέδειξαν άνετο πρωταθλητή τον ΠΑΟ. Οι "πράσινοι" ήταν ασυγκράτητοι, διατήρησαν το αήττητο και σε ορισμένους αγώνες τους πέτυχαν σκορ-μαμούθ, όπως το 12-0 επί του Γουδίου (που σχεδόν διαλύθηκε στην πορεία, αφού είχε χάσει τον μεγάλο του άσσο Άγγελο Μεσσάρη (φωτό), τον οποίο παραχώρησε στους πρωταθλητές) και το 10-0 επί του Απόλλωνα, την προτελευταία αγωνιστική. Στη συνέχεια, το Γουδί διαβαθμίστηκε με τον πρωταθλητή της Β' Αθηνών ΑΟ Παλαιού Φαλήρου και εκτοπίστηκε από την κατηγορία.

Αλλά και στην επόμενη διοργάνωση, την 7η Αθηνών, ο ΠΑΟ πιστοποίησε τη σαφή του υπεροχή έναντι των υπολοίπων διεκδικητών και πήρε έναν ακόμη τίτλο αήττητος, με δεύτερη την ΑΕΚ. Ο ΑΟΠαλαιού Φαλήρου έκανε την έκπληξη τερματίζοντας στην 5η θέση και στέλονοντας τον ουραγό Αθηναϊκό στη διαβάθμιση με το Γουδί, που είχε πρωτεύσει στη Β' κατηγορία. Ωστόσο, λόγω ισοβαθμίας στα δυο παιχνίδια που έγιναν, η ΕΠΣΑ (η οποία δεν είχε προβλέψει τέτοιο ενδεχόμενο) ακύρωσε τους αγώνες και αποφάσισε την αύξηση των ομάδων της Α' κατηγορίας σε επτά!

Παρόλα αυτά, η 8η αθηναϊκή διοργάνωση δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς το Δεκέμβριο του 1930 η ΕΠΟ αποφάσισε να διεξάγει πρωτάθλημα πανελλήνιας εμβέλειας (τύπου εθνικής κατηγορίας) με τη συμμετοχή συνολικά οκτώ συλλόγων από τα τρία μεγαλύτερα τοπικά πρωταθληματα (Αθηνών-Πειραιώς-Θεσσαλονίκης). Τη στιγμή της διακοπής των τοπικών διοργανώσεων, στην Αθήνα την πρωτοπορία κατείχε ο ασυναγώνιστος τότε ΠΑΟ (με τους σπουδαίους Μπαλτάση, Υποφάντη, Μηγιάκη, Συμεωνίδη, Μεσσάρη, Τσολίνα, Μίμη Πιερράκο κ.α.), ενώ στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρισκόταν η ΑΕΚ, με τρίτο τον Απόλλωνα. Οι τρεις αυτές παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου της Αθήνας πήραν μέρος στο 4ο πρωτάθλημα Ελλάδας που διεξήχθη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 1931. Ο ΠΑΟ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, μαζί με τον Άρη, ενώ τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός.
Στη διαβάθμιση που ακολούθησε, ο Απόλλωνας υπερίσχυσε του Γουδίου και διατήρησε τη θέση του στην Εθνική κατηγορία.

Τον Οκτώβριο του 1933 επανάρχισαν οι τοπικοί αγώνες και στην Αθήνα η 9η διοργάνωση περιελάμβανε έξι συμμετοχές (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλων, Αττικός, Ατρόμητος και Γουδί). Για ακόμη μια φορά, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρώτοςμε δεύτερο τον Απόλλωνα και τρίτη την ΑΕΚ. Αυτές οι τρεις ομάδες καθώς και το  Γουδί προκρίθηκαν για την τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Το 10ο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1934 αλλά διακόπηκε άδοξα, διότι η ΕΠΟ αποφάσισε να ρίξει όλο το βάρος στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας για το επικείμενο Βαλκανικό Κύπελλο το οποίο διοργάνωνε η χώρα μας.
Χρειάσθηκε έτσι να φτάσουμε στο Νοέμβριο του 1936, όταν ήδη την Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου, κυβερνούσε απολυταρχικά ο Ιωάννης Μεταξάς, για να επιστρέψουμε σε τοπικό αθηναϊκό πρωτάθλημα, πόυ ήταν το 11ο από το ξεκίνημα του θεσμού, στα 1924. Σ' αυτό, πήραν μέρος έξι ομάδες (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλων, Γουδί, Δάφνη και Αστέρας Γκύζη), αλλά τον τίτλο διεκδίκησαν οι συνήθεις δύο, ο Παναθηναϊκός και η "Ένωσις" (με ρυθμιστή τον Απόλλωνα). Τελικά, ο ΠΑΟ κατάφερε και πάλι να τερματίσει πρώτος, ενώ το ιστορικό Γουδί βρέθηκε εν αποσυνθέσει στην τελευταία θέση, υποβιβάσθηκε στη Β' κατηγορία και έκτοτε έσβησε από τον ποδοσφαιρικό μας χάρτη...


Από τον Οκτώβριο του 1937 έως τον Απρίλιο του '38 διήρκεσε το επόμενο πρωτάθλημα Αθηνών, στο οποίο ο Απόλλων Σμύρνης (φωτό) έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και κέρδισε την πρωτιά, για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια! Σημειωτέον πως ο ΠΑΟ ήταν τρίτος στην κατάταξη (δεύτερη η ΑΕΚ), ενώ τις επόμενες τρεις θέσεις κατέλαβαν οι Αστέρας, Δάφνη, Αθηναϊκός (ουραγός). Η "ελαφρά ταξιαρχία" με τον Ρωμύλο Φρονιμίδη στα γκολπόστ, το Γάσπαρη να δεσπόζει στα μετόπισθεν και σκόρερ τους Δαμαλά, Γρηγοριάδη και Στράτο εντυπωσίασε τους φιλάθλους, καθώς παραχώρησε μόλις μια ισοπαλία (στον Αθηναϊκό) και ηττήθηκε δύσκολα από τον ΠΑΟ, κερδίζοντας όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της.

  • Πηγή: "Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου 1894-1985" (Γιώργος Κουσουνέλος, Αθήνα 1985)

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου