Η ιστορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου

Μια ανασκόπηση της πορείας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) έως και τις μέρες μας. Γνωρίστε όλους τους συλλόγους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες Αθηνών, αλλά και όσους ξέφυγαν απ' το στενό εκείνο πλαίσιο δράσης και διέπρεψαν στα προκριματικά τουρνουά, στις ερασιτεχνικές περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και στις Εθνικές μας κατηγορίες.

Μια μακρά πορεία, που τη χαρακτήρισαν έντονες συγκινήσεις, συναρπαστικά συμβάντα και πάνω απ' όλα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που χάριζαν οι εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων στις εξέδρες.

Καλή σας περιήγηση!

Επικοινωνία: aNwDyNos@gmail.com


Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Οι «μικροί» Πανιώνιοι του Λεκανοπεδίου (4)

Από την Κοκκινιά στο ΚερατσίνιΘα κλείσουμε τη σειρά άρθρων για τους «μικρούς» Πανιωνίους του Λεκανοπεδίου αναφερόμενοι στους ομώνυμους συλλόγους του Πειραιά. Τις τελευταίες δεκαετίες και ως τις μέρες μας υπάρχει ο Πανιώνιος Κερατσινίου από τη συνοικία «Γαλήνη» που φέτος αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Π. Οι ρίζες αυτού του συλλόγου φτάνουν στα 1932, όταν ιδρύθηκε ο ανεπίσημος σύλλογος «Πανιώνιος Κοκκινιάς», από πρόσφυγες που είχαν το όραμα του ένδοξου Πανιωνίου της Σμύρνης. Ας κάνουμε μια αναδρομή στην πορεία των συλλόγων αυτών με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.


Πανιώνιος Κοκκινιάς ή Νίκαιας
Σύμφωνα με μεταπολεμικό δημοσίευμα (εφ. Αθλητική Ηχώ, 23/5/1958), ο Πανιώνιος Νικαίας ιδρύθηκε το 1932 από τους Κοκκινιώτες φιλάθλους Π. και Σ. Παπαδόπουλο, Α. Πασαδάκη, Δ. Παπαγεωργίου, Ι. Κεχαγιά, Σ. και Χ. Χατζηγεωργίου, Π. Τσιτσιρίδη, Ι. Ξυδόπουλο, Ε. Βενιζέλο, Β. Εξηνταέξη, Ν. Καραντζόπουλο, Ν. Μπαϊράμογλου, Σ. Μπεμέκα, Α. Φινζικίδη, Σ. Ιασωνίδη. Σε δημοσίευμα του 1938 αναφέρεται: «Μετά χαράς πληροφορούμεθα την επανίδρυσιν του Πανιωνίου Νέας Κοκκινιάς» (εφ. Ελεύθερο Βήμα, 9/11/1938). Πρόεδρος ήταν ο Μπενάκης και γεν. γραμ. ο Παπαδόπουλος. Προφανώς, ο σύλλογος της προσφυγούπολης Νέας Κοκκινιάς (η οποία μεταπολεμικά ονομάστηκε Νίκαια) κάποια στιγμή αδρανοποιήθηκε και το Νοέμβριο του 1938 επανιδρύθηκε.   
Αμέσως μετά τον πόλεμο στην Κοκκινιά εμφανίστηκαν δύο ανεξάρτητοι σύλλογοι με αυτό το όνομα: ένας στη Νίκαια, ο Α.Π.Ο. Πανιώνιος Νικαίας, που λογικά αποτελούσε τη συνέχεια του προπολεμικού Πανιωνίου Ν. Κοκκινιάς και ένας δεύτερος, ο Πανιώνιος Παλιάς Κοκκινιάς, στην ομώνυμη συνοικία του Δήμου Πειραιά. Υπάρχει μια σύγχυση αν πρόκειται για ένα ή δύο σωματεία. Αλλά όπως προκύπτει από τα ονόματα των ποδοσφαιριστών και των μελών των Δ.Σ., οι σύλλογοι ήταν δύο. Όμως, και δυο παρέμειναν ανεπίσημοι, αφού κανένας τους δεν κατάφερε να ενταχθεί στην Ένωση Πειραιά.
Πανιώνιος Παλαιάς Κοκκινιάς (ως το 1953)
Πρωτοαναφέρεται τη σεζόν 1948-49 αλλά υπήρχε και πιο πριν. Στις 16/10/1948 εξέλεξε νέο Δ.Σ. με πρόεδρο τον Σ. Γαλάνη, αντιπρόεδρο τον Ι. Ξανθόπουλο, γεν. αρχηγό τον Κ. Μπιρακάκη, γεν. γραμ. τον Η. Μακρυωνίτη, και μέλη τους Σ. Λαϊδερά, Ι. Αργυρόπουλο, Ι. Κλάψη. Τη βασική ομάδα του αποτελούσαν οι: Κυριακάκης, Βασιλειάδης Ι, ΙΙ, Γρηγοριάδης, Δημακέας, Μελάς, Μακρυωνίτης, Αράπης, Πουσιάδης, Πατριάρχης. Ως τον Οκτώβριο του 1949 αναφέρονται αγώνες του με τις ομάδες Λαίλαψ Νικαίας (1-1), Ατρόμητος Ασπροπύργου, Ήφαιστος, Πανασπροπυργιακός και Ηρακλής Ελευσίνας (0-2).
Αναφέρεται ξανά τη σεζόν 1950-51 με τους παλιούς παίκτες: Μακρυωνίτη, Πατριάρχη και τους νέους: Αγουρίδη, Μωραΐτη, Σιδέρη, Πρέκα, Βιρβίλη, Γεμενιτζόγλου Ι, ΙΙ, Ξανθόπουλο, Μπολονά, Παντελή, Αμπελιώτη, Καστερλόπουλο, Σαρόγλου, Ματσούκο, Τηνγρέλη, Ζαμπουνίδη, Γεωργουδάκη, Κωλέτση, Ζέππο, μερικοί από τους οποίους αγωνίζονταν και σε επίσημα σωματεία, όπως ο Ξανθόπουλος στον ΑΓΟ Παλιάς Κοκκινιάς. Ο σύλλογος έκανε εκδρομές και έδινε αγώνες με επαρχιακά σωματεία, όπως με τον Άρη Ξυλοκάστρου και τον Ερμή Ερμιόνης (4-2). Διατηρούσε και β΄ ομάδα με τους Κιουράνη, Μακρυωνίτη ΙΙ, Παρασκευόπουλο Ι, ΙΙ, Τράκα, Σακκαλή Ι, ΙΙ, Κάτσαλο, Ιατρού. Τελευταία αναφορά του συλλόγου έχουμε στις 13 Ιουλίου 1953, όταν νίκησε τη Θύελλα Ασπροχώματος με 6-2, με τους παίκτες: Πάλλη, Διαμαντή Ι, ΙΙ, Μελέτη, Κόκκα, Λύκαρη, Σαράντο, Κωτζάση, Ζαχαριάδη, Γιοματάρη, Χαλδαίο.
Α.Π.Ο. Πανιώνιος Νικαίας (ως το 1973)


Σε δημοσίευμα της 30ης Νοεμβρίου 1949 αναφέρεται πως ένα έτος νωρίτερα είχε ιδρυθεί ο ανεξάρτητος σύλλογος Πανιώνιος Νικαίας με πρόεδρο τον Νικ. Ασλανίδη, χωρίς να διευκρινίζεται αν είχε σχέση με τον προπολεμικό Πανιώνιο Νέας Κοκκινιάς. Πιο αξιόλογοι παίκτες του ήταν οι: Πατηνιώτης, Γεωργιάδης, Φελλάς, Γεμιδόπουλος, τους οποίους συμπλήρωναν στη βασική ομάδα οι: Χάσκος, Τσίμης, Γεωργιάδης ΙΙ, Παπαδόπουλος, Χιρόπουλος, Βουρλάκος. Είχε δώσει δυο φιλικά με «Τορίνο» (3-1) και Πράσινα Πουλιά (3-1). Στο τέλος της σεζόν αδρανοποιήθηκε και ανασυγκροτήθηκε δυο χρόνια αργότερα, τη σεζόν 1952-53. Τη σεζόν αυτή την ομάδα αποτελούσαν οι παλιοί: Πατηνιώτης, Φελλάς, Γεωργιάδης Ι,ΙΙ, Παπαδόπουλος και οι νεότεροι: Κεχαγιάς, Ευσταθίου, Γεωργιάδης ΙΙΙ, Χατζηκονίδης, Νικολαΐδης, Δούπης. Είναι γνωστά τα φιλικά με Αστραπή Γ΄ Καραβά (3-0), Πάνθηρα Μενιδίου (0-7) και ο αγώνας κυπέλλου με Θύελλα Γερμανικών. Ακολούθησε μια άγνωστη περίοδος ως τις 30/12/1956 που έδωσε φιλικό με την ΑΕ Χαϊδαρίου.
Από τη σεζόν 1957-58 η δράση της ομάδας γίνεται πιο έντονη και στις 23 Μαΐου 1958 η εφ. «Αθλητική Ηχώ» έκανε ειδικό αφιέρωμα στο σύλλογο, με φωτογραφία, που είχε τίτλο: «Πανιώνιος Νικαίας: Ένας σύλλογος με 26 ετών γόνιμη αθλητική δράση». Τότε αναφέρεται και ο πλήρης τίτλος «ΑΠΟ Πανιώνιος Νικαίας». Το Δ.Σ. αποτελούσαν: Α. Μαντάς πρόεδρος, Τ. Καμολίκης αντιπρόεδρος, Α. Αρμακόλας γεν. γραμματέας, Σ. Ζαχαριάδης ταμίας, Π. Παντελίδης, Σ. Ενεπέκογλου έφοροι, Ι. Βογιατζής γεν. αρχηγός και μέλη οι Κ. Τσιπλάκης, Δ. Καστόρας (ήταν υπεύθυνος για το κλείσιμο φιλικών αγώνων). Εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα η διοίκηση είχε σχέδια να ιδρύσει και άλλα αθλητικά τμήματα. Ποδοσφαιριστές της ομάδας ήταν οι: Κατσαρός, Ιωαννίδης, Σακαράς, Γουναρίδης, Κωνσταντινέας, Πριονίδης, Πασχαλινόπουλος, Χατζηλουλούδης, Βασιλείου Ι, ΙΙ, Διπλαρίδης, Δανιήλ, Φόης, Παύλος, Μαμούνης, Δημητρίου, Βουρδαμής, Γεωργιάδης, Εξαδάκτυλος, Βίδος, Κουλάκης, Γιακουμής. Τη σεζόν 1957-58 έδωσε φιλικά με: Άρη Πειραιώς 1-0, Χαλκηδόνα 1-1, ΑΕ Αγ. Διονυσίου 3-1, 3-1, Ρεντιακό 3-0, Έκρηξη Κορυδαλλού 3-1, ΑΕ Χαϊδαρίου 9-4, Ακρίτα 3-2, Κύπρο Κορυδαλλού 2-0, ΑΕ Κορυδαλλού 1-1, Άρη Σύρου 1-0, Ελλάδα Σύρου 0-2, ΠΑΟΚ Μάνδρας 2-1, Βραδυποριακό 1-1 και Βύζαντα Μεγάρων 1-1. Όμως, δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Δόκιμης κατηγορίας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο επίσημο πρωτάθλημα της Ένωσης Πειραιά.

Έντονη δράση είχε και την επόμενη σεζόν 1958-59, αλλά και πάλι δεν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Δόκιμης κατηγορίας. Έδωσε μόνο φιλικά ματς, όπως με Νεαπολικό Αστέρα 3-2, ΑΟ Αγ. Ιερόθεου 3-3, Ποσειδώνα Νικαίας 3-0. Τα γραφεία του ήταν στην οδό Φιλαδέλφειας 55. Από την παλιά ομάδα είχε μείνει μόνο ο Πασχαλινόπουλος. Νέοι παίκτες ήταν οι Κόλλιας, Κασταμπολίδης, Ανανιάδης, Σκόρδας, Νάζος, Αντωνόπουλος, Ξανθάκης, Ναντής, Τσιμουρλάς, Διαμαντής, Βασιλίτσωφ, Καρλάφτης, Ρόδης, Αναμουρόγλου, Λαζαρίδης, Τακτικός, Μιχαηλίδης, Κενκόγλου.
Στη συνέχεια υπάρχουν σποραδικές αναφορές για το σύλλογο που παρέμεινε ανεπίσημος ενώ οι παράγοντές του φέρονται να έχουν φιλικά αισθήματα για την Προοδευτική. Τον Ιανουάριο του 1964 αναφέρεται σύλλογος οπαδών του Πανιωνίου Νικαίας με υπεύθυνο τον Γεώργιο Λικουρίνο που είχε έδρα στα γραφεία της ΑΕ Κορυδαλλού. Τον Ιανουάριο του 1969 πρόεδρος του Πανιωνίου Νικαίας ήταν ο Γουναρόπουλος που είχε «Προοδευτικά αισθήματα». Στις 1/6/1972 ηττήθηκε σε φιλικό από τον Ολυμπιακό Καμινίων με 2-4. Στις 27/4/1973 έφερε ισοπαλία 1-1 με τον ΑΟ Ν. Αρτάκης Χαλκίδας σε εκδρομή που έκανε εκεί, ενώ ζητούσε αντίπαλο κατά προτίμηση από Μαντούδι, Δίστομο, Ολυμπιακό Λουτρακίου, Πέλοπα Κιάτου. Η σεζόν 1972-73 είναι η τελευταία που αναφέρεται δράση του συλλόγου, στον οποίο έπαιζαν οι: Αναστασιάδης, Δοντάς, Λεβεσιάνος, Νομικός, Πελεκάνος, Λορέντζος, Χατζηθεοδώρου, Καραβέβας, Παπαδημητρίου, Γεώργας, Αραχωβίτης, Πολυκανδριώτης, Αλπαντάκης, Ροδίτης, Κατής.
Πανιώνιος Αμφιάλης – Γαλήνης – Κερατσινίου
Το 1980 ιδρύθηκε ο Πανιώνιος Αμφιάλης με βάση το καταστατικό του Πανιωνίου Π. Κοκκινιάς «που είχε ιδρυθεί το 1932 και μετείχε σε επίσημα πρωταθλήματα», όπως γράφει η Αθλητική Ηχώ (20/5/1984). Φυσικά, κάνει λάθος γράφοντας πως μετείχε σε επίσημα πρωταθλήματα. Επίσης, λέγοντας πως είχε ιδρυθεί το 1932, αναφέρεται στον Πανιώνιο Νικαίας και όχι της Π. Κοκκινιάς. Άλλωστε στη διοίκηση του συλλόγου μετείχαν παλιοί ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου Νικαίας, όπως ο Ε. Πατινιώτης και ο Β. Νομικός. Πρόεδρος ήταν ο Γ. Ιορδανίδης και προπονητής ο παλιός παίκτης του Δία Κορυδαλλού Δούκας. Το 1984 ο νέος σύλλογος εντάχθηκε στην Γ΄ ΕΠΣ Πειραιά ως Α.Π.Ο. Πανιώνιος «Γαλήνης» Κερατσινίου. Εξάλλου η συνοικία Γαλήνη του Κερατσινίου συνορεύει με την Αμφιάλη της Νίκαιας. Από το 1992 ονομάζεται ΑΟ Πανιώνιος Κερατσινίου και έχει κυανέρυθρα χρώματα. Στο έμβλημά του, που θυμίζει του Πανιωνίου της Ν. Σμύρνης, αναγράφει ως έτος ίδρυσης το 1932, θεωρώντας πως αποτελεί τη συνέχεια του παλιού Πανιωνίου Νικαίας.
Ο σύλλογος αγωνιζόταν για πολλά χρόνια στις δύο χαμηλές κατηγορίες της ΕΠΣ Πειραιά ως το 2001 που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α΄, με προπονητή τον Φίλιππο Φώτη, παλιό παίκτη της Προοδευτικής και πρόεδρο τον Γιώργο Αχαμνό. Αργότερα υποβιβάστηκε ξανά ως τη Γ΄, για να ανέβει εκ νέου ως την Α΄. Το 2012-13 τερμάτισε στην προτελευταία θέση της Α΄ Πειραιά.
Κι άλλοι «Πανιώνιοι» 

Για την πληρότητα του αφιερώματος σημειώνουμε δύο ανεξάρτητους συλλόγους που υπήρξαν στο λεκανοπέδιο, τον «Πανιώνιο Λεύκας Ιλισού» με υπεύθυνο τον κ. Δούνη (17/5/1952) και τον «Πανιώνιο Βύρωνος» (8/12/1962).
Αρκετοί «Πανιώνιοι» σύλλογοι υπήρξαν παλιότερα ή συνεχίζουν μέχρι σήμερα και εκτός λεκανοπεδίου, στις πόλεις: Θεσσαλονίκη (δύο το 1926: Πανιώνιος Τούμπας και Πανιώνιος Κασσάνδρας), Χαλκίδα (1926), Αγυιά Πάτρας (από 1951, η ομάδα που ξεκίνησε ο Κώστας Δαβουρλής), Κεράμεια Ευβοίας (δεκ. ’80 ως 2001), Νέα Σμύρνη Λάρισας (από αρχές δεκαετίας ’80), Ξεριάς Καβάλας (από 1981), Νέα Ιωνία Βόλου (από 1986), Χανιά (1986 ως μέσα δεκ. ’90), Καλαμάτα (από 1986), Άργος (από 1989 με ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ), Σαντορίνη (από 1990 με μπάσκετ, ρυθμική γυμναστική), Λέρος (από 1993, μπάσκετ), Κόρινθος (2006-2011, μπάσκετ) καθώς και η ομογενειακή ποδοσφαιρική ομάδα Panionios Vancouver F.C. στον Καναδά (από 2000).
Θοδωρής Μπελίτσος
Ιούνιος 2013
Panionios Vancouver F.C.Πηγές:
Αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ»
Αρχεία εφημερίδων Βουλής των Ελλήνων
Ιστοσελίδα ΕΠΣΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου