Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ο Ακάδημος Αμαρουσίου στην Α΄Αθηνών!

          Συμπληρώνοντας έξι χρόνια παρουσίας στο Δήμο Αμαρουσίου, ο Ακάδημος πανηγύρισε την άνοδό του στην Α΄ Κατηγορία Αθηνών, καθώς τερμάτισε δεύτερος στον 3ο όμιλο της Β΄ ΕΠΣΑ,  πίσω από την πρωταθλήτρια Ειρήνη Πετρούπολης. Αξιοσημείωτο είναι, ότι  σε κάθε μια από τις έξι περιόδους από το 2006 και μετά, δηλ. τη χρονιά "μεταίχμιο" που ο Ακάδημος μετακόμισε από την Ακαδημία Πλάτωνος στο Μαρούσι, η ομάδα καταφέρνει κάθε χρόνο να τερματίζει όλο και ψηλότερα!
           Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει εκτός από το να γυρίσουμε πίσω στη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος,  να πάμε και περισσότερα από πενήντα χρόνια πίσω...

           Στα τέλη του 1959, όταν αποφασίζεται, τελικά, να θεσπιστεί η Α΄ Εθνική Κατηγορία, οι ομάδες οι οποίες αποτελούσαν την ημιεπίσημη "Δόκιμο Κατηγορία", αποκτούν όλες σχεδόν δικαίωμα συμμετοχής στη Γ΄ Αθηνών και γίνονται ισότιμα, πλέον, μέλη της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινότητας. Έτσι και ο "Ορφέας Αθηνών" με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 507 και έδρα την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Γ΄Αθηνών.
         Στην περίοδο 1961-62, ο "Φιλικός" (Αρ. Μητρώου ΕΠΟ 706), συμμετέχει για πρώτη φορά κι αυτός στο πρωτάθλημα της Γ΄ ΕΠΣΑ και καταφέρνει με "το καλημέρα" να ανέβει στην Β1΄.
         Το 1964, ο Φιλικός μετονομάζεται σε "Πεζοπορικό" και το καλοκαίρι του 1965 ο Πεζοπορικός κερδίζει την άνοδο στην Β΄ Κατηγορία Αθηνών. Στην περίοδο 1965-66, ο Ορφέας ανεβαίνει κι αυτός από τη Γ΄ ΕΠΣΑ στη Β1 και υπολείπεται, πλέον μόνο μιας κατηγορίας από τον Πεζοπορικό.
         Με την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, ο τότε πανίσχυρος Γ.Γ.Α. Κωνσταντίνος Ασλανίδης προβαίνει σε σαρωτικές αλλαγές για τα σωματεία και αναγκαστικές συνενώσεις. Έτσι, το 1967 ο Πεζοπορικός συγχωνεύεται με τον Ορφέα Αθηνών και δημιουργούν τον "Ακάδημο Αθηνών". Η νέα ομάδα θα χρησιμοποιήσει το καταστατικό, τα χρώματα και τον αριθμό μητρώου του Πεζοπορικού. 
         Εκτός από τις ομάδες, ο Κ. Ασλανίδης τροποποίησε και τις τοπικές κατηγορίες σε τρεις. Ο Ακάδημος εξαργυρώνοντας τη σχετικά υψηλή βαθμολογική θέση του Πεζοπορικού στη Β΄ ΕΠΣΑ το 1967, τοποθετείται στη Β΄ Αθηνών, όπου θα αγωνίζεται για δεκατέσσερα συναπτά έτη, έως το 1981, όποτε τερματίζει τελευταίος στον 1ο όμιλο της Β΄ Κατηγορίας και υποβιβάζεται στη Γ΄.
         Ο ερχομός του Γιάννη Σουρτζή στην προεδρία, σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τον Ακάδημο. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλ. το 1984 και το 1985, ο Ακάδημος ανεβαίνει δύο κατηγορίες και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στα "σαλόνια" της Α΄ Αθηνών! Ακολουθεί μια γεμάτη πενταετία με κορυφαία περίοδο αυτήν του 1986-87, όπου ο "Ακάδημος Αθηνών" τερμάτισε 7ος στον 2ο όμιλο της Α΄ ΕΠΣΑ, η καλύτερη θέση όλων των εποχών που έχει καταλάβει ποτέ η ομάδα.
         Το καλοκαίρι του 1990 βρίσκει τον Ακάδημο να τερματίζει τελευταίος στον 3ο όμιλο της Α΄ Κατηγορίας και να επανέρχεται στη Β΄ΕΠΣΑ, ενώ το 1994 ο Ακάδημος  τερματίζει πάλι στην τελευταία θέση του 4ου ομίλου της Β΄ Αθηνών και υποβιβάζεται στη Γ΄...  Τα "πέτρινα χρόνια" για τον Ακάδημο έχουν ξεκινήσει για τα καλά, με μοναδική αναλαμπή το 2002, όπου ο Ακάδημος αναδεικνύεται πρωταθλητής στον 1ο όμιλο της Γ΄ Αθηνών, για να υποβιβασθεί αμέσως, όμως, την επόμενη χρονιά στη γνώριμή του, πλέον, Γ΄ ΕΠΣΑ.
          Εαν αυτή τη στιγμή, ακόμα, η σπουδαιότερη χρονιά για τον Ακάδημο θεωρείται το 1967 όταν πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση, ίσως ένας μελλοντικός ποδοσφαιρικός ιστορικός να θεωρεί σημαντικότερο το 2006, όταν πραγματοποιείται η μετακόμιση της ομάδας στο Μαρούσι. Οι Γ. Πεππές και Γ. Κασναφέρης οι οποίοι διέθεταν ήδη ποδοσφαρικές ακαδημίες στο Δήμο Αμαρουσίου μεταφέρανε τον Ακάδημο από το Δήμο Αθηναίων στα ... Βόρεια Προάστεια και μια νέα -από όλες τις απόψεις- εποχή ξεκίνησε για την ομάδα.
          Αν και η πρώτη χρονιά ήταν καθαρά αναγνωριστική, αμέσως μετά φάνηκε η δυναμική της νέας ομάδας. Κύριο χαρακτηριστικό του "Ακάδημου Αμαρουσίου" είναι το βάρος στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες, δείχνοντας ότι ακόμα και το όνομα της ομάδας δεν είναι τυχαίο. Τα δύο τελευταία χρόνια ο Ακάδημος κατορθώνει να είναι  φιναλίστ του τελικού νέων της ΕΠΣΑ, κάτι που αποδεικνύει την καλή δουλειά η οποία πραγματοποιείται στις υποδομές. Παράλληλα, βέβαια, η πρώτη ομάδα φροντίζει κάθε τρία χρόνια να επιτυγχάνει και μια άνοδο στην παραπάνω κατηγορία!
        Έτσι, λοιπόν, μέσα σε μια εξαετία, επί προεδρίας Γεωργίου Αποστολάκη, ο Ακάδημος Αμαρουσίου κατόρθωσε να ανέβει στην Α΄ Αθηνών και να βρίσκεται δύο κατηγορίες παραπάνω από τον Γ.Σ. Αμαρουσίου και μια από τον Α.Ο. Παραδείσου Αμαρουσίου, τις άλλες δύο ομάδες του Δήμου. Ίσως σε πολύ λίγο καιρό, η 7η θέση στην Α΄ Αθηνών το 1987 να φαντάζει απλό στατιστικό στοιχείο στην ιστορία της ομάδας και όχι ένα ρεκόρ του παρελθόντος που πρέπει να ξεπερασθεί.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου