Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αναδρομή στην επταετία 1961-67

Από το 1960 που καθιερώθηκε ο θεσμός της Α΄ Εθνικής, όπως προείπαμε, η Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών απώλεσε σταδιακά μεγάλο μέρος της αίγλης της, αφού τα κορυφαία ονόματά της (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλων Αθηνών) εντάχθηκαν στη μεγάλη κατηγορία. Το 1960 τους ακολούθησε και ο Φωστήρας, ενώ από το 1960-61 και μετά οι συνεχείς "απώλειες" έλαβαν τη μορφή καταιγίδας.
Κάθε αγωνιστική χρονιά, ομάδες ξέφευγαν από τα στενά πλέον τοπικά όρια της Α΄ Αθηνών και ανέβαιναν σε Εθνικά Πρωταθλήματα, πρωτίστως της Β΄ αλλά και της Γ΄ Εθνικής, τα οποία εν τω μεταξύ δημιουργήθηκαν, προστιθέμενα στην ποδοσφαιρική ιεραρχία.



Το 1961 η διοργάνωση της Α' Αθηνών ήταν ένα μίνι πρωτάθλημα 4 ομάδων, με μόλις 6 αγωνιστικές! Οι τρεις πρώτοι της κατάταξης (Αιγάλεω, Ατρόμητος Αθηνών και Αστέρας Γκύζη-τέταρτος ήταν ο Αθηναϊκός) προκρίθηκαν για έναν όμιλο (τύπου) Β΄ Εθνικής, από τον οποίο το Αιγάλεω ανέβηκε τελικά, στην Α΄ Εθνική. Αναίτια, από την Α ΕΠΣΑ αποκλείσθηκε η συμμετοχή των Άρη Αθηνών και Δάφνης, που θα εντάσσονταν ωστόσο την επόμενη περίοδο. Υπήρξε ακόμη, το 1960-61, Α2 κατηγορία (την Α1 αποτέλεσαν οι δυο προαναφερόμενοι σύλλογοι) με 22 ομάδες, Β1 κατηγορία με 26 ομάδες , Β2 κατηγορία με 30 (!) συλλόγους, καθώς και Γ΄ κατηγορία.

Το 1961-62 η Α΄ Αθηνών αποτελείται από οκτώ ομάδες, στο πρότυπο της δεκαετίας του '50. Τον τίτλο κατέκτησε ο Ατρόμητος, ο οποίος πέρασε στον Α΄ όμιλο Νότου ενός πολυσχιδούς τουρνουά για την άνοδο στην Α΄ Εθνική (όπως επίσης και οι υπόλοιποι τέσσερις Σαφράμπολη, Ελευθερούπολη, Αστέρας, Αθηναϊκός), αλλά απέτυχαν όλοι. Τη σύνθεση της Α΄ ΕΠΣΑ συμπλήρωναν η Δάφνη, ο Άρης και ο ΠΑΟ Καλογρέζας.




Την περίοδο 1962-63 με τη δημιουργία της τακτικής Β΄ Εθνικής, είχαμε μαζική αποδυνάμωση του Αθηναϊκού πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας, που στερείται πέντε ακόμα συλλόγων. Τον τίτλο της Α΄ Κατηγορίας (13 τώρα ομάδων) παίρνει ο Ηλυσιακός, που προάγεται απευθείας στη Β΄ Εθνική, μαζί με τη δεύτερη Δόξα Βύρωνα.

Το 1964 ήταν η σειρά των γειτόνων Καλογρέζας και Σαφράμπολης, που μεταξύ 12 ομάδων αναδείχθηκαν στις δυο πρώτες θέσεις. Το 1965 τους μιμήθηκαν η ΑΕ Χαλανδρίου και ο Εθνικός Αστέρας της Καισαριανής, ενώ το 1966 οι σύλλογοι αυξάνονται σε δεκαέξι, όμως σημειώθηκαν ανακατατάξεις (προώθηση Αττικού και Αθηναϊκού), λόγω καθιέρωσης της "Γ΄ Εθνικής".

Το σήμα του Άρη Αθηνών, που από το 1966
έχει μετονομαστεί σε Άρης Πετρούπολης
Στα 1967, προωθούνται σε αυτήν οι Πλάτωνας Αθηνών και Αστέρας Ζωγράφου (πρωταθλητής ήταν ο ΑΟ Πετραλώνων) ενώ μετά το πέρας της διοργάνωσης το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου επιβάλλει το θεσμό των δυο ομίλων, ο οποίος καθιερώθηκε και διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου