Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

«Υβ-Υβ-Υβ» Τριαντάφυλλος

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα σύνθημα δονούσε το Καραϊσκάκη: «ΥΒ-ΥΒ-ΥΒ!». Στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα οι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν στα χείλη τους το όνομα του Ελληνογάλλου μεσοεπιθετικού που είχε τρελάνει κόσμο με τη φινέτσα και τα γκολ του. Οι πιτσιρικάδες το έγραφαν στους τοίχους και στα θρανία, έγινε πανό, αφίσα, βιβλίο, στάμπα σε μπλούζες, τίτλος τραγουδιού και ταινίας, όνομα σε πλοίο του Γουλανδρή, τον ζωγράφισε ο Τσαρούχης. Χαρισματικός γκολτζής, δυνατός κι ανθεκτικός στα μαρκαρίσματα, εκτελεστής με άπιαστα σουτ και κεφαλιές που «σκότωναν» τους γκολκίπερ, ήταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στις τρεις σεζόν που αγωνίστηκε, με 70 γκολ συνολικά. Αντικατέστησε επάξια τον Γιώργο Σιδέρη που είχε πάρει μεταγραφή στο Βέλγιο.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Τάκης Οικονομόπουλος. Αναμνήσεις και μια παλιά συνέντευξη


  • Τάκης Οικονομόπουλος (1943-2025)


Το πρόσφατο τελευταίο πέταγμα προς τους ουρανούς της αιωνιότητας που έκανε το «πουλί», ο αείμνηστος Τάκης Οικονομόπουλος (1943-2025), δύο μόλις εβδομάδες μετά από το Μίμη Δομάζο, ξύπνησε ξανά τις μνήμες από την εποχή της αθωότητας, όταν αυτοί κι άλλοι ποδοσφαιριστές αποτέλεσαν εξιδανικευμένα είδωλα της παιδικής κι εφηβικής μας ηλικίας. Χαρτάκια, αφισέτες, αποκόμματα περιοδικών κι εφημερίδων, ξεχασμένα μέσα σε κούτες, σε αποθήκες, σε πατάρια και σε υπόγεια, θραύσματα αναμνήσεων ξεπηδούν από το υποσυνείδητο και διεκδικούν μια τελευταία ευκαιρία να έρθουν πάλι στο προσκήνιο, να πρωταγωνιστήσουν, όπως τότε, ανεξάρτητα από την οπαδική αγάπη του καθενός.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

ΕΠΣ Αθηνών 1967-1977: Οι πρωταθλητές.

 

Πίνακας πρωταθλητών Αθήνας (1967-1977)

Ο τίτλος του "υπέρ-πρωταθλητή" Αθηνών απονέμονταν ύστερα από τελικό (αγώνα κατάταξης) μεταξύ των πρωταθλητών των 2 ομίλων της Α΄ Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Αθηνών.

Εφημερίδα Αθλητική Ηχώ (24.2.1976)
Πηγή: gazzetta.gr

Επισημαίνεται ότι από το 1967 (έτος αναδιάρθρωσης) έως και το 1977 οι πρωταθλητές των δύο ομίλων της Α'  Κατηγορίας Αθηνών έπαιρναν μέρος στο ερασιτεχνικό "ειδικό" πρωτάθλημα (προκριματικό τουρνουά) στο οποίο αντιμετώπιζαν άλλους πρωταθλητές επαρχιακών ποδοσφαιρικών ενώσεων, με στόχο την άνοδο στη Β'  Εθνική Κατηγορία. Από την περίοδο 1977-78 καθιερώθηκε το (τακτικό) Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα και οι πρωταθλητές της Αθήνας ανέρχονταν απευθείας σε αυτό. Από το 1983 που ιδρύθηκε η μόνιμη Γ' Εθνική Κατηγορία (τη σεζόν 1982-83 λειτούργησε σαν "δόκιμη") οι πρωταθλητές της Αθήνας απείχαν πλέον δύο κατηγορίες από τη Β' Εθνική.

[Επιμέλεια: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης]

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Αναδρομή στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών: η περίοδος 1966-67

 

Εφημερίδα Αθλητική Ηχώ (5.10.1966)
Πηγή: gazzetta.gr
Στις 5 Οκτωβρίου του 1966 και μετά από την γενική συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όπου οριστικοποιήθηκε η δημιουργία της Γ' Εθνικής, δημοσιοποιήθηκε η δύναμη της Ένωσης Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) ανά κατηγορία, για τη νέα περίοδο που ξεκινούσε. 

Α' Εθνική κατηγορία: Παναθηναϊκός Α.Ο., Α.Ε.Κ. Αθηνών, Πανιώνιος Γ.Σ.Σμύρνης, Απόλλων Αθηνών, Αιγάλεω Α.Ο.

Β' Εθνική κατηγορία: Φωστήρας Αθηνών, Ατρόμητος Αθηνών, Εθνικός Αστήρ Καισαριανής, Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου, Π.Α.Ο. Καλογρέζας.

(*)Γ' Εθνική κατηγορία: Π.Α.Ο. "Σαφράμπολις", Αττικός Κολωνού, Α.Σ. Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας και (από τα τέλη του έτους) Πλάτων Αθηνών, Αστήρ Ζωγράφου.

(*)Την περίοδο 1965-66 δηλώθηκε ως "Ερασιτεχνική Β' Εθνικής".