Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Το απίθανο οκτάσφαιρο του Μπάμπη Υφαντή

εφ. Αθλητική Ηχώ, 5.4.1973

Στην ιστορία των εθνικών κατηγοριών υπάρχει ένα σπάνιο επίτευγμα, το οποίο συνέβη πριν από μισό και πλέον αιώνα και είναι εντελώς απίθανο να επαναληφθεί. Πρόκειται για τα οκτώ γκολ που πέτυχε ο επιθετικός του Απόλλωνα Μπάμπης Υφαντής στις 4 Απρίλη 1973, όταν η ομάδα του συνέτριψε 8-0 τον Παννεμεατικό για το πρωτάθλημα του Α΄ ομίλου της Β΄ Εθνικής. Ρεκόρ μεγαλύτερα είχαν γίνει στο Κύπελλο Ελλάδος, όπως τα δέκα γκολ του Σάββα Παπάζογλου στο ματς Απόλλωνα - ΠΑΟ Νέας Μελανδίας 23-0 στις 23.9.1959, που αποτελεί και σκορ-ρεκόρ όλων των εποχών σε επίσημο ματς κυπέλλου ή πρωταθλήματος. Σκόρερ με οκτώ ή πιο πολλά γκολ σε ένα ματς πιθανόν είχαν υπάρξει σε αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων, αλλά τα οκτώ γκολ του Υφαντή ήταν ρεκόρ για τις εθνικές κατηγορίες.

Έφηβοι Απόλλωνα 1970-71. Κάτω από δεξιά: Παθιακάκης, Υφαντής. Όρθιος πίσω τους ο Αρδίζογλου δίπλα στον προπονητή.

Η καριέρα του Υφαντή

Όπως αναφέρει ένα παλιό βιβλιαράκι με την ιστορία του Απόλλωνα, ο Χαράλαμπος Υφαντής του Ιωάννου και της Ζωής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Τη σεζόν 1971-72 προωθήθηκε στην α΄ ομάδα από τον Ούγγρο προπονητή Ντέζο Μπούντζακ, μαζί με τους Χρήστο Αρδίζογλου, Γιάννη Παθιακάκη, Γιώργο Ροκκά. Ήταν μια ταλαντούχα φουρνιά, η οποία με τους λίγο μικρότερους Τάκη Παντέλη (τ), Δημήτρη Σασσάνη, Γιώργο Ράδο, Ευάγγελο Φριλίγγγο κ.ά., την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει στην τρίτη θέση στο εφηβικό πρωτάθλημα Νότου μεταξύ δέκα ομάδων με 44β (11ν-4ισ-3ήτ, 28-12 γκολ) πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Χρ. Αρδίζογλου, Μπ. Υφαντής

Έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική στο ματς Απόλλων-Καβάλα 3-2, στις 30.1.1972. Έπαιξε βασικός ως το 75΄, οπότε αντικαταστάθηκε από τον Παθιακιάκη. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 6.2.72, πέτυχε το πρώτο του γκολ με την ομάδα της Ριζούπολης, στην Κύπρο. Άνοιξε το σκορ στο 36΄, στο 3-0 επί του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Δυναμικός, διεισδυτικός εξτρέμ, με δυνατό σουτ, αμέσως έκανε εντύπωση. Την πρώτη σεζόν πέτυχε 4 γκολ σε 17 αγώνες, ενώ έπαιξε και σε ένα ματς κυπέλλου κατά του Παναθηναϊκού για 45΄. Όμως, η ομάδα δεν πήγε καλά. Ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε εντυπωσιάσει και είχε αναρριχηθεί στην πρώτη εξάδα, το 1972 κατρακύλησε στη 17η θέση και υποβιβάστηκε. Πλησίαζε το τέλος της παλιάς σπουδαίας φρουράς των Σπύρου Γερούκαλη, Θωμά Μασίκα, Κυριάκου Πιπιλικάκη, Νίκου και Μιχάλη Σιμιγδαλά, Άγγελου Ράμφου, Κώστα Νέγρη, Βασίλη Κυριακού, Πολύδωρου Γιαννίμπα, Παναγιώτη Τακτικού, Δημήτρη Σκούφου, Φάνη Σκληρού, Τάσου Πλούμπη, οι οποίοι σταδιακά αποχώρησαν κατά την επόμενη διετία.

Απόλλων 1972-73. Ο Υφαντής κάτω πίσω από το παιδί
 

Την επόμενη σεζόν 1972-73 στη Β΄ Εθνική καθιερώθηκε στην α΄ ομάδα κι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας με 35 γκολ, στα οποία περιλαμβάνεται η 8άρα επί της ομάδας της Νεμέας, η οποία υπήρξε η αφορμή για το άρθρο αυτό, και ένα χατ-τρικ στο 6-2 επί της Αναγέννησης Άρτας. Έπαιξε σε 34 ματς και συνετέλεσε τα μάλα στην επάνοδο της Ελαφράς Ταξιαρχίας στην Α΄ Εθνική. Το 1973-74 η στρατιωτική θητεία μείωσε την παραγωγικότητά του, αλλά και πάλι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 6 γκολ, όσα και ο κολλητός του, ο Αρδίζογλου. Όμως, η ανανεωμένη κατά πολύ ομάδα υποβιβάστηκε. Ξανά πρωτιά στη Β΄ Εθνική και νέα άνοδος το 1975. Ο Υφαντής βασικός συντελεστής με 12 γκολ σε 28 αγώνες. Το 1975-76 είχε την πιο άκεφη σεζόν της καριέρας του: 1 γκολ σε 24 ματς. Στην ομάδα υπήρχαν οι πιο παραγωγικοί Κων. Νικολαΐδης, Παθιακάκης, Πολυχρονόπουλος, Ραούλ Βάλιαν. Το «ανέβα-κατέβα» του Απόλλωνα θα συνεχιζόταν καθώς πάλι τερμάτισε σε θέση υποβιβασμού. Σώθηκε λόγω της απόφασης να αυξηθούν οι ομάδες από 16 σε 18.

Απόλλων 1973-74: Νέγρης, Θεοδωρόπουλος, Γαϊτάνος, Τριανταφυλλίδης, Συγγελάκης, Ασημακόπουλος - Υφαντής, Αρδίζογλου, Χρ. Καραγιώργος, Τσιριμιάγκος, Παθιακάκης.

Ο Αρδίζογλου έχει ήδη φύγει στην ΑΕΚ. Ο αείμνηστος Παθιακάκης (1953-2002) ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τον ΠΑΟΚ. Το 1977 μετακόμισε κι ο Υφαντής στον νταμπλούχο Παναθηναϊκό του Γκόρσκι, μετά από μια νεκρή σεζόν που δεν έπαιξε στον Απόλλωνα. Στη Λεωφόρο δεν βρήκε θέση στην ενδεκάδα. Στην επίθεση υπήρχαν: Αντώνης Αντωνιάδης, Όσκαρ Αλβαρέζ, Αχιλλέας Ασλανίδης, Κώστας Βαλλίδης, Τάκης Παπαδημητρίου· είχε κι έναν τραυματισμό που τον κράτησε πίσω. Έπαιξε μόνο σε 8 ματς με το τριφύλλι· σκόραρε κι ένα γκολ στο 5-0 επί του Ηρακλή, στις 7.5.1978. Όμως, είχε την τύχη να πανηγυρίσει έναν διεθνή τίτλο καθώς τη σεζόν αυτή οι πράσινοι κατέκτησαν το Βαλκανικό Κύπελλο. Στον διπλό τελικό επικράτησαν επί της Σλάβια Σόφιας: 0-0 στη Σόφια (14.12.1977), 2-1 στη Λεωφόρο (15.3.1978), ένα ματς στο οποίο ήμουν παρών στην εξέδρα, καθώς τότε είχα τη ρομαντική μανία να ψάχνω κάτι τέτοια δευτεροκλασάτα παιχνίδια. Ο Υφαντής ήταν βασικός στον πρώτο αγώνα στη Σόφια. Στον δεύτερο δεν αγωνίστηκε.

Πάνω: ΑΕΛ 1978-79 (Στ. Καραϊσκάκη). Ο Υφαντής καθιστός στη μέση ανάμεσα στους αδικοχαμένους Κουκουλίτσιο και Μουσιάρη.

Κάτω: ΑΕΛ 1979-80 (Ν. Σμύρνη). Με πένθος στο μανίκι λίγες ημέρες μετά από το μοιραίο ατύχημα. Ο Υφαντής κάτω αριστερά.

Το 1978-79 έπαιξε με επιτυχία στην ανερχόμενη Λάρισα, όπου ξαναβρήκε θέση βασικού και την επαφή του με τα δίχτυα (10 γκολ σε 30 ματς). Τον Δεκέμβρη του 1979 επέστρεψε στον Απόλλωνα, όπου έμεινε όλο το έτος 1980 χωρίς να σκοράρει. Με τον Απόλλωνα είχε συνολικά 162 ματς (58 γκολ): Α΄ Εθνική 93 (11 γκολ), Β΄ Εθνική 62 (47 γκολ) και 7 ματς στο Κύπελλο. Βρίσκεται μέχρι σήμερα στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ της ομάδας όλων των εποχών. Το Δεκέμβρη του 1980 μεταπήδησε στην Παναχαϊκή, συμπαίκτης με παίκτες της παλιάς φρουράς που έκλεινε τον κύκλο της: Δαβουρλής, Σπανοσωτηρόπουλος, Νταλάκας, Σπετζόπουλος, Παπαγιαννόπουλος, Κίζας, Βάγκνερ κ.ά. Η ομάδα υποβιβάστηκε. Μαζί της ολοκλήρωσε κι ο Υφαντής την παρουσία του στην Α΄ Εθνική, που ξεκίνησε το 1972 και κράτησε μια δεκαετία, με δυο ενδιάμεσες σεζόν στην Β΄. Στην Α΄ Εθνική το κοντέρ του έγραψε 147 ματς (24 γκολ) με τέσσερις ομάδες: Απόλλων 93 (11), ΠΑΟ 8 (1), ΑΕΛ 33 (11) και Παναχαϊκή 13 (1). Στην Πάτρα συνέχισε και στη Β΄ Εθνική ως τη μέση της σεζόν 1981-82. Μετά πήγε στον Ολυμπιακό Λουτρακίου, επίσης στη Β΄ Εθνική που τερμάτισε ουραγός. Για μετέπειτα δεν βρήκα στοιχεία: αν συνέχισε με το Λουτράκι στη Γ΄ Εθνική, αν έπαιξε αλλού ή σταμάτησε.

Ως πολίτης είχε βενζινάδικο για πολλά χρόνια, αργότερα ταξί και τελευταία ένα καφενείο στην οδό Ερμωνάσσης, κοντά στο γήπεδο της Ριζούπολης, στέκι Απολλωνιστών.

 Στις Εθνικές ομάδες

Ο Υφαντής υπήρξε διεθνής με τις Εθνικές Νέων, Ελπίδων και Ενόπλων.

Με τους Νέους αγωνίστηκε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 1972-73 και 1973-74, με προπονητές τους Κλεάνθη Βικελίδη, Γιάννη Κόλλια. Την πρώτη χρονιά είχε συμπαίκτες μεταξύ άλλων, τους: Αρβανίτη (τ), Κυράστα, Ιωσηφίδη, Δαμιανίδη, Χατζάρα, Κουσουλάκη, Μαύρο, Τσάμη, Δράμπη, Φοιρό, Πέλλιο, Αρδίζογλου και το 1974 κάποιους από τους πιο πάνω και τους: Καρούλια, Λιβαθηνό, Άγγ. Αναστασιάδη, Κωστίκο, Βαμβακούση.

Το 1972-73 έπαιξε στο νικηφόρο πρώτο ματς: 2-1 επί της Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι. Μπήκε αλλαγή στο 70΄ στη θέση του Δράμπη. Στα άλλα τρία παιχνίδια του προκριματικού ομίλου έμεινε στον πάγκο.

Το 1973-74 ήταν βασικός και στα εφτά ματς της ομάδας, στη μεγάλη πορεία της ως τον μικρό τελικό. Συγκεκριμένα έπαιξε στους δυο προκριματικούς με τη Μάλτα (4-1, 7-0)· στους τρεις αγώνες του ομίλου της τελικής φάσης που έγινε τον Μάη στη Σουηδία, με: Ισπανία 1-0, Πορτογαλία 0-0, Σουηδία 3-2 (σημείωσε το δεύτερο γκολ με σουτ στο ‘‘Γ’’)· στον ημιτελικό (0-1 από την Γιουγκοσλαβία, με γκολ του Μίλος Σέστιτς, γνωστού από τη θητεία του στον Ολυμπιακό το 1985-1987) και στον μικρό τελικό (0-1 από τη Σκωτία).

Εθνική Ελπίδων 1976. Ο Υφαντής όρθιος στη μέση με λευκή φανέλα, δίπλα στο Γούναρη που φορά σκούρα, εφ. Αθλητική Ηχώ 24.6.1976.

Με τις Ελπίδες μετείχε στα βαλκανικά πρωταθλήματα 1974 και 1976. Στην ουσία δεν ήταν η αυθεντική εθνική ελπίδων (Κ-23), καθώς μετείχαν και παίκτες λίγο μεγαλύτεροι.

Το 1974 στη Ρουμανία αγωνίστηκε στα ματς του ομίλου με Τουρκία (4-0, ο Υφαντής άνοιξε το σκορ στο 23΄) και Αλβανία (1-2, ήττα που κόστισε την πρόκριση), με προπονητή τον Γιάννη Κόλλια και συμπαίκτες: Αρβανίτη (τ), Γούναρη, Ιωσηφίδη, Φοιρό, Πέλλιο, Δαμιανίδη, Καρούλια, Κυράστα, Τσάμη, Καραβίτη, Κουσουλάκη, Αρδίζογλου, Δράμπη, Χατζάρα.

Το 1976 στη Θεσσαλονίκη αγωνίστηκε μόνο στον τελικό: 0-1 από την Γιουγκοσλαβία, με προπονητή τον Αλέκο Σοφιανίδη και συμπαίκτες: Στεργούδα (τ), Γούναρη, Παράσχο, Λάκη Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγή, Λιβαθηνό, Αποστολίδη και μερικούς από τους πιο πάνω.

 

εφ. Αθλητική Ηχώ, 4.4.1973.

Το ματς με τον Παννεμεατικό

Ήταν Τετάρτη 4 Απριλίου 1973, όταν συνέβη το απίθανο ρεκόρ των 8 γκολ του Υφαντή. Τα υπόλοιπα ματς της 26ης αγωνιστικής είχαν γίνει την Κυριακή, αλλά ο Απόλλων ζήτησε να μετατεθεί το δικό του παιχνίδι, διότι δυο βασικοί του παίκτες, «οι στρατεύσιμοι Υφαντής και Αρδίζογλου»(*) είχαν ταξιδέψει στη Ρουμανία με την Εθνική Νέων που έδινε επίσημο αγώνα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θεωρητικά δεν είχε λόγο να το κάνει, διότι η ομάδα της Νεμέας ήταν προτελευταία στη βαθμολογία και είχε σχεδόν υποβιβαστεί: απείχε 9 βαθμούς από τη ζώνη σωτηρίας. Αδύναμη επιθετικά (ως τότε είχε πετύχει μόλις 20 γκολ), και ευάλωτη αμυντικά (είχε δεχτεί 52 γκολ), φαινομενικά δεν αποτελούσε φόβητρο.

 

Παννεμεατικός 1972: Μπαντές, Καλαφάτης, Γιαντζής, Μακρής, Πανταζής, Τσεκούρας, Πυργάκης, Τσαχουρίδης (προπ.) - Τάκης και Γιώργος Γεωργακόπουλος, Αθανασόπουλος, Κατσάμπας, Κλώπας, Κωστούρος, Μαστοράκης. 

Όμως, ήταν σκληροτράχηλη και είχε κάνει ζημιές. Βασιζόταν στο τοπικό έμψυχο δυναμικό και οι παίκτες έπαιζαν για το γόητρο καθώς ήταν η πρώτη (και μοναδική) φορά που η μικρή κωμόπολη είδε την ομάδα της στη Β΄ Εθνική. Με προπονητή, στα πρώτα του βήματα, τον παλιό διεθνή επιθετικό της ΑΕΚ και της Προοδευτικής Άρη Τσαχουρίδη (μετέπειτα σκάουτερ, βοηθό του Μπάγεβιτς κλπ), χτυπούσαν όλα τα παιχνίδια. Είχαν κόψει βαθμούς από ομάδες που ήταν στην πρώτη δεκάδα: Παναιγιάλειο (2-2 κι 1-0 στο Αίγιο), Αχαρναϊκό (1-1), Ιωνικό (0-0, 1-1), Παναργειακό (3-3 εκτός), Αίαντα (0-0), ΟΦΗ (0-0 εκτός) και είχαν δυσκολέψει εκτός έδρας κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας, όπως το Ρουφ (2-3) και την Κόρινθο (2-3).

Θύμα τους είχε υπάρξει κι ο Απόλλων στον α΄ γύρο. Σε ένα ματς που προηγήθηκε 3-1 στο 59΄ και φαινόταν πως το έχει «καθαρίσει», οι Νεμεάτες αντεπιτέθηκαν και ισοφάρισαν 3-3, με γκολ των Μαστοράκη (63΄ πέναλτι) και Βακάλη 73΄, κόβοντας έναν πολύτιμο βαθμό. Οι Αθηναίοι θα μπορούσαν να έχουν ηττηθεί καθώς η Νεμέα είχε δοκάρι και της ακυρώθηκε γκολ από τον διαιτητή Βαμβακόπουλο. Είχαν λόγους, λοιπόν, να παίξουν πλήρεις ώστε να μη ρισκάρουν μια νέα απώλεια, γι’ αυτό ζήτησαν τη μετάθεση του ματς. Με τη νίκη ξέφευγαν τρεις βαθμούς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, βασικό τους αντίπαλο για την άνοδο. Έτσι στο ντέρμπι κορυφής που έγινε μερικές εβδομάδες αργότερα, αντιμετώπισαν αφ’ υψηλού τον Άγιαξ της Ηπείρου, νίκησαν 2-1 ενώπιον 20.000 θεατών κι εξασφάλισαν τον τίτλο.

 

εφ. Βραδυνή, 5.4.1973

Οι λεπτομέρειες του αγώνα

Β΄ Εθνική, Α΄ όμιλος, 26η αγωνιστική.

Τετάρτη 4.4.1973, γήπεδο Ριζούπολης, 2.694 εισιτήρια.

Απόλλων-Παννεμεατικός 8-0 (ημ. 5-0).

Σκόρερ: Μπάμπης Υφαντής 8΄, 14΄, 27΄, 35΄, 37΄, 61, 63΄, 68΄.

Διαιτητές: Δασκαλάκης (δ), Πισκιτζής, Μουνδρέας της ΕΠΣ Πειραιά.

Απόλλων (Λινοξυλάκης): Μασίκας, Γιαννίμπας, Ασημακόπουλος, Πλούμπης, Νέγρης (37΄ Θεοδωρόπουλος), Τσιριμιάγκος, Σασσάνης, Ράμφος (58΄ Παθιακάκης), Ροκκάς, Αρδίζογλου, Υφαντής.

Παννεμεατικός (Τσαχουρίδης): Μπαντές, Γιαντζής, Καλαφάτης (27΄ Γ. Γεωργακόπουλος), Κωστούρος, Τριανταφυλλόπουλος, Τάσος Τσεκούρας, Βακάλης, Τ. Γεωργακόπουλος, Μαστοράκης (61΄ Ιω. Κατσάμπας), Δημ. Αθανασόπουλος, Παπαγεωργίου.

εφ. Αθλητική Ηχώ, 5.4.1973

Ο Απόλλων μπήκε ορμητικός στο παιχνίδι. Με ηγέτη και τροφοδότη τον Αρδίζογλου, εκτελεστή τον Υφαντή και αδιάκοπο κυνηγητό της μπάλας από τους υπόλοιπους κάθε επίθεση μύριζε γκολ. Η έκταση του σκορ οφείλεται και στο γεγονός πως ο Παννεμεατικός δεν έπαιξε κλειστά και αντιαθλητικά. Έπαιξε ανοιχτά, δημιούργησε κάποιες φάσεις και θα μπορούσε να πετύχει ένα γκολ. Δεν τα κατάφερε άλλοτε από αστοχία κι άλλοτε χάρη σε επεμβάσεις του Μασίκα. Μάλιστα θα μπορούσε να προηγηθεί στο 6΄, αν ο Βακάλης ήταν εύστοχος. Από την άλλη το σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αν οι κυνηγοί του Απόλλωνα ήταν πιο προσεκτικοί. Μοιραίο πρόσωπο ο Γιάννης Μπαντές, που εκτέθηκε από την άμυνα και δέχτηκε οχτώ γκολ, χωρίς να φταίει σε κανένα. Ο τερματοφύλακας της Νεμέας, που ξεκίνησε από τον Πανιώνιο Καισαριανής, με τις αποκρούσεις του συγκράτησε το σκορ.

Γιάννης Μπαντές

Ευκαιρίες Παννεμεατικού: 6΄ Βακάλης σουτ-άουτ από κοντά, 30΄ Παπαγεωργίου σουτ από κοντά πάνω στον Μασίκα, εκτίναξη του τελευταίου και διώξιμο της μπάλας από τα πόδια του Γεωργακόπουλου πριν σουτάρει.

Ευκαιρίες Απόλλωνα: 9΄Αρδίζογλου σουτ-άουτ, 11΄ Υφαντής σουτ-άουτ, 18΄ Σασσάνης σουτ-δοκάρι, 50΄ Υφαντής απόκρουση Μπαντέ, 53΄ χέρι Γιαντζή δεν δόθηκε πέναλτι.

εφ. Αθλητική Ηχώ, 5.4.1973

Τα οκτώ γκολ, όπως τα κατέγραψε ο αείμνηστος Σπύρος Μήτσης (1947-2018) στην εφ. Αθλητική Ηχώ (5.4.1973), μπήκαν ως εξής:

1-0 στο 8΄. Έξω από την περιοχή ο Αρδίζογλου κλέβει την μπάλα από δυο αμυντικούς· πάσα στον Υφαντή, αυτός μπαίνει στην περιοχή, πλασέ και γκολ.

2-0 στο 14΄. Ο Τσιριμιάγκος βγάζει ωραία μπαλιά στον Υφαντή· θυελλώδες μπάσιμο στην περιοχή, ανατρέπεται από δυο αμυντικούς αλλά σουτάρει και γκολ.

3-0 στο 27΄. Φανταστικός συνδυασμός Ράμφου, Αρδίζογλου, Υφαντή και γκολ.

4-0 στο 35΄. Συνδυασμός Αρδίζογλου, Ράμφου, πάσα στον Υφαντή (εμφανώς οφσάιντ) και γκολ.

5-0 στο 37΄. Εκπληκτική μεταβίβαση Αρδίζογλου στον Υφαντή και γκολ.

6-0 στο 61΄. Πάσα Παθιακάκη στον Αρδίζογλου που πέρασε τρεις αντιπάλους κι έδωσε έτοιμο γκολ στον Υφαντή (κάποιοι λένε πως ο Αρδίζογλου πάτησε την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή και άφησε τον Υφαντή να την σπρώξει στα δίχτυα).

7-0 στο 63΄. Ο Παθιακάκης φάουλ πάσα στον Πλούμπη, σουτ, απόκρουση του Μπαντέ, γκολ ο επερχόμενος Υφαντής.

8-0 στο 68΄. Συνδυασμός Σασσάνη, Αρδίζογλου, πάσα στον Υφαντή και γκολ.

 

Δεν ξέρω αν την ώρα του ματς το γνώριζε, αλλά με τα οκτώ γκολ ο Υφαντής ξεπέρασε το ρεκόρ των επτά τερμάτων που είχε πετύχει ο Ρεμούνδος σε ένα ματς του Φωστήρα, μερικά χρόνια ενωρίτερα. Σίγουρα, δεν γνώριζε το ρεκόρ των δέκα γκολ του Σάββα Παπάζογλου επί της Νέας Μελανδίας, διότι δεν θα χαλάρωναν ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα μετά το 68΄, καθώς υπήρχε αρκετός χρόνος για να το ισοφαρίσει και να το καταρρίψει ακόμα.

Το ματς παρακολούθησαν περίπου 3.000 θεατές, ενώ ο μ.ό. της χρονιάς ήταν 5.000-6.000. Σίγουρα όσοι δεν πήγαν, έχασαν την ευκαιρία να δουν ένα παιχνίδι στο οποίο γράφτηκε ιστορία. Μεταξύ των θεατών ήταν κι ο περίφημος Άγγλος προπονητής Βικ Μπάκιγχαμ (Vic Buckingham, 1915-1995), που είχε δουλέψει στον Εθνικό το 1968-1969 κι έπειτα για μια διετία στην Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας 1971 κι έχασε στις λεπτομέρειες το πρωτάθλημα από την ισόβαθμη Βαλένθια (χειρότερη διαφορά γκολ). Στα 58 του αναζητούσε στην Ελλάδα ομάδα μικρότερων απαιτήσεων. Στο γήπεδο ήταν παρέα με τον αείμνηστο Κώστα Τσάκο (1935-2023), προπονητή τότε του Αργοναύτη, ο οποίος τον διευκόλυνε ως αγγλομαθής. Ίσως ο Απόλλων ήταν στις επιλογές του, μιας και διαφαινόταν η άνοδος στην Α΄ Εθνική. Τελικά, ο Μπάκιγχαμ δούλεψε πάλι στον Εθνικό τις σεζόν 1973-1975. Το 1975-76 ανέλαβε τον Ολυμπιακό και έκλεισε την προπονητική του καριέρα στην Ελλάδα, το 1979-80 στη Ρόδο, πάντα με βοηθό τον Τσάκο.

 

Κώστας Λινοξυλάκης


Συνοψίζοντας…

Με προπονητή τον Κώστα Λινοξυλάκη, ο Απόλλων ήταν ακτύπητος εκείνη τη σεζόν. Εκτός από το 8-0 επί της Νεμέας, συνέτριψε με 6-2 την Αναγέννηση Άρτας, 5-0 τον ΟΦΗ, 4-1 την Κέρκυρα και με 3-0 Χανιά, Πανηλειακό, Αστέρα Αμαλιάδας και Εθνικό Αστέρα. Πήρε τον τίτλο και την άνοδο με ρεκόρ 99 βαθμών (σύστημα 3-2-1) και 83-29 γκολ, έναντι 93β. του ΠΑΣ με τους σπουδαίους Αργεντινούς: Λίσα, Αλβαρέζ, Μοντέζ κλπ. Διατήρησε το αήττητο στη Ριζούπολη (14 νίκες, 4 ισοπαλίες) και συνολικά είχε παλμαρέ 27-7-4.

Αναντικατάστατο γρανάζι της μηχανής του Απόλλωνα εκείνη τη σεζόν υπήρξε ο Μπάμπης Υφαντής, πρώτος σκόρερ της ομάδας και του πρωταθλήματος με 35 γκολ (μακράν δεύτερος με 12 γκολ ο Αρδίζογλου), που έγραψε ιστορία με το ρεκόρ των οκτώ γκολ επί της Νεμέας.

Θ. Μπελίτσος, 20.12.2023

(*) Σημείωση. Πώς γίνεται οι Αρδίζογλου, Υφαντής να είναι στρατεύσιμοι (έτσι τους αναφέρει η εφημερίδα), δηλαδή ηλικίας 21+, και παράλληλα να είναι μέλη της Εθνικής Νέων (Κ-18 τότε), μόνο η χουντική ΓΓΑ και η τότε ΕΠΟ μπορούν να το απαντήσουν.

 

Πηγές

Γεώργιος Μαραφής, «Απόλλων από το 1890 μέχρι σήμερα», 1976.

Γιώργος Κουσουνέλος, «Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891-1911», έκδ. Περιφέρεια Αττικής 2012.

«Ποδόσφαιρο 1971», λεύκωμα.

Ανδρέας Μπόμης, «ΓΚΟΛ 2000, Ένας αιώνας ποδόσφαιρο».

Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, «Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική», Αθήνα 2011.

Εφημερίδες εποχής: Αθλητική Ηχώ, Αθλητική Φωνή, Μακεδονία

Στατιστική ποδοσφαίρου ‘RSSSF’.

Athens Voice, «Ελαφρά Ταξιαρχία», τ. 598 (18.1.2017)

ΠΑΣ ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ, Η Ιστορία μας:

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου